IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei среща все по-голям отпор в САЩ

Втори телеком се отказа от плановете си да предлага новите устройства на китайската компания

10:11 | 30.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският телекомуникационен оператор Verizon Communications се е отказал от плановете си да продава смартфони от китайската компания Huawei Technologies, включително новия Mate 10 Pro, под натиска на правителството на САЩ, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

Ходът следва решението на AT&T от по-рано този месец да не пуска Mate 10 Pro на американския пазар. Устройствата на Huawei все пак работят в мрежите на двете компании, но директните продажби биха им позволили да достигнат до повече потребители, отколкото чрез трети страни.

Правителството отново е притеснено, че китайският шпионаж може да създаде потенциална пречка в надпреварата между AT&T и Verizon за предлагането на 5G, следващото поколение супербързи мрежи тази година.

Смартфоните са само поредният елемент от далеч по-големия конфликт между САЩ и Китай, който датира отпреди повече от десетилетие.

Huawei се сблъска с проблеми в САЩ още през 2003 г., когато Cisco Systems заведе дело срещу китайския си конкурент, обвинявайки го в кражба на софтуерен код за нейните мрежови рутери. Huawei отрече обвиненията и изтегли някои от продуктите си. Компанията доминира на пазара на мрежово оборудване в Китай, а сега е топ играч в света, макар че почти няма присъствие в САЩ.

Huawei произвежда както смартфони, така и мрежово оборудване. Нито един от големите американски телекомуникационни оператори не използва нейни продукти или такива на другия китайски производител ZTE в своята мрежа. Но Verizon, AT&T и по-малките играчи T-Mobile US и Sprint продават смартфони от двата доставчика в САЩ от няколко години.

ZTE планира да пусне устройство с 5G в САЩ в края на годината или в началото на 2019 г., обави изпълнителният директор на мобилния ѝ бизнес. Но до момента ZTE се сблъсква с подобен отпор от страна на американското правителство, както и Huawei.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още