IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск се премести в Тексас

Лидерът на Tesla реши да изостави Силициевата долина

17:55 | 09.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви, че се е преместил в Тексас. Така той се превърна в поредният директор на голяма компания, който напуска Калифорния по време на пандемията, пише Wall Street Journal.

По думите му преместването е логично предвид изграждането на новия завод на Tesla именно в Тексас. Той твърди, че Калифорния вече не се интересува от своите иноватори.

Компаниите на Мъск продължават да поддържат доста операции в Калифорния, докато други технологични фирми разширяват присъствието си там. И все пак решението му подчертава нарастващото недоволство, особено сред по-заможните представители на технологичната индустрия от цената на живота в щата, от цените на имотите още отпреди пандемията и от задръстванията.

Животът в Тексас носи някои лични облаги на Мъск. Щатът не събира данък върху доходите на физически лица. Тази година изпълнителният директор спечели милиарди долари от опции на акции, като част от споразумението за възнаграждението му, което пък го направи втори по богатство в света.

През пролетта, когато Мъск водеше битка с мерките срещу разпространението на коронавируса, които затвориха завода му до Сан Франциско, Калифорния, губернаторът Гевин Нюсъм заяви, че „не се притеснява, че Илон Мъск скоро ще си тръгне“, а щатът е ангажиран с успеха на производителя на електромобили.

„Може да не сме най-евтиното място за правене на бизнес, но сме най-доброто място за правенето на бизнес“, заяви той.

Силициевата долина остава център за много от най-горещите компании, a Airbnb и DoorDash се очаква да проведат първични публични предлагания за милиарди долари този месец. И двете са базирани в Сан Франциско.

От офиса на Нюсъм не са отговорили веднага на запитването за коментар във връзка с преместването на Мъск.

Пандемията остави на заден план едни от най-привлекателните аспекти на работата в Силициевата долина: относителното лесната комуникация и сътрудничеството със съмишленици, основатели на стартъпи и инвеститори.

След засилването на разпространението на Covid-19 директори и служители от Силицевата долина се насочиха към по-евтини места, където работят от дистанция. Миналата седмица Hewlett Packard Enterprise, чиито корени са свързани със Силициевата долина, заяви, че планира да премести централата си в Тексас.

Подобни ходове накараха много технологични лидери и анализатори да се запитат дали технологичният център не губи своята позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още