IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск: Starlink ще предоставя интернет по време на самолетни полети

Планът на компанията все още чака регулаторно одобрение

09:19 | 15.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Илон Мъск коментира плана на SpaceX да използва Starlink за безжичен интернет по време на полети, като подчерта, че компанията му води преговори с авиокомпании за добавянето на високоскоростна сателитна интернет услуга, пише CNBC.

„Моля, уведомете ги, ако го искате във вашия самолет“, написа Мъск в Twitter и допълни, че Starlink може да добави „половин гигабитова свързаност във въздуха с ниско времезакъснение“.

Starlink е планът на компанията за изграждане на взаимосвързана интернет мрежа от хиляди сателити, известна в космическата индустрия като констелация. Тя е проектирана така, че да доставя високоскоростен интернет на потребителите навсякъде на планетата.

SpaceX e изпратила 1740 сателита Starlink в Космоса досега, а мрежата има над 100 хил. потребители в 14 държави, които участват в публично тестване на бета версията. Услугата струва 99 долара на месец.

По-рано тази година вицепрезидентът на SpaceX Джонатан Хофлър заяви, че компанията „води преговори с няколко“ авиокомпании във връзка с добавянето на безжичен интернет към полетите. Тогава той подсказа, че става дума за „авиационен продукт в процес на разработка“.

„Вече направихме няколко демонстрации и очакваме този продукт да бъде завършен, за да бъде пуснат в самолети в близко бъдеще“, коментира още той през юни.

Авиокомпаниите работят със сателитни доставчици на широколентов безжичен интернет на борда, а Viasat и Intelsat са две от компаниите, които предлагат подобна свързаност в самолетите на Delta, JetBlue, American Airlines и United. Въпреки че наличните услуги използват сателити в далечни орбити, сателитите на Starlink са разположени по-близо до Земята и могат да предложат по-бърза скорост на интернет връзката по време на полет.

Хофлър подчертава още, че Starlink „осигурява глобална мрежа“, така че „авиокомпаниите летят под тази глобална мрежа и имат връзка, където и да отидат“.

По-рано Мъск е споменавал, че очакваното регулаторно одобрение ще определи кога Starlink ще може да се ползва от авиокомпаниите, тъй като услугата „трябва да бъде сертифицирана за всички видове въздухоплавателни средства“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още