Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай планира да забрани на компаниите си да се листват в чужбина

Новите правила на Пекин могат да затворят отдавна използвана от фирмите вратичка

Китай планира да забрани на компаниите си да се листват в чужбина

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай планира да забрани на компаниите от страната да излизат на чуждестранни борси чрез дружества с променлив капитал (VIE), твърдят източници, запознати с въпроса. По този начин Пекин ще затвори вратичката, използвана отдавна от технологичната индустрия за набиране на капитал от чуждестранни инвеститори, пише Bloomberg.

Забраната, целяща отчасти да отговори на опасенията относно сигурността на данните, е сред промените, включени в нов законопроект за листвания в чужбина, който може да бъде финализиран още този месец, допълват източниците, пожелали да останат анонимни. По думите им компаниите, използващи т.нар. VIE структура, все още имат право да правят първични публични предлагания в Хонконг, но те подлежат на одобрение от регулаторите.

Компаниите, листнати в момента в Съединените щати и Хонконг, които ползват VIE структура, ще трябва да направят корекции, така че техните структури на собственост да бъдат по-прозрачни при регулаторните прегледи, особено в сектори, които са извън ограниченията за чуждестранни инвестиции, твърдят източниците.

Още по темата

Не е ясно дали това би означавало обновяване на акционерите, или по-драстично – сваляне от борсата на по-чувствителни фирми. Подобни ходове биха могли да възродят страховете от разделение между Китай и САЩ в области като технологиите. Подробностите относно предложените правила ще се обсъждат и може да се променят.

Промените биха представлявали една от най-големите стъпки на Пекин за обуздаване на листванията в чужбина след първичното публично предлагане на Didi Global в Ню Йорк, което се състоя въпреки регулаторните опасения.

След това властите предприеха бързи действия, за да спрат потока от фирми, които искат да станат публични в Съединените щати, затваряйки пътя, който генерира милиарди долари за технологичните фирми и техните инвеститори от Wall Street.

Ходът на Пекин допълнително би застрашил печелившия бизнес на банките на Wall Street, които помогнаха на близо 300 китайски фирми да наберат около 82 млрд. долара чрез първични публични предлагания в Съединените щати през последното десетилетие.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Европейските сателитни гиганти се готвят за вълна от сделки