IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митата върху китайски стоки ще засегнат широка гама от продукти на Apple

Предложените мита от администрацията на Тръмп ще засегнат непропорционално Apple и американските потребители, съобщава компанията

12:21 | 08.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Apple съобщи, че предложените американски мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара ще засегнат часовника, безжичните й слушалки и други продукти. За първи път компанията посочва конкретни нейни продукти, които може да пострадат от търговската битка, пише Wall Street Journal.

Предложените мита до 25% върху конкретни стоки, внасяни от Китай в САЩ, може да засегнат „широка гама от продукти на Apple“, съобщи компанията. Сред тях са компютърът Mac Mini, зареждащите устройства, адаптерите, специализирано производствено оборудване и други.

„Митата повишават разходите за американските ни операции, отклоняват ресурси и поставят Apple в неизгодно положение в сравнение с чуждестранните конкуренти“, казва се в доклада на компанията до американския търговски представител. „В по-широк план митата ще доведат до по-високи цени на американските потребителски стоки, по-нисък цялостен растеж на американската икономика и други нежелани икономически последици“, посочва се още в документа.

Apple е сред най-уязвимите американски компании на фона на растящото търговско напрежение, смятат експерти в областта на търговията. Компанията произвежда голяма част от продуктите си в Китай и ги изнася в САЩ, което ги превръща в потенциална мишена на митата. Компанията има и значителен бизнес в Китай, който китайските власти може да ударят в отговор на действията на САЩ в областта на търговията.

„Първите няколко серии от мита удариха снабдителните вериги наистина тежко“, казва Мери Ловли, икономист от Сиракузкия университет.

Последици от митата ще има и за някои от не толкова основните устройства, допринасящи за цялостните приходи на Apple. AirPod-ите и Apple Watch са част от продуктовия сегмент, който донесе приходи от 12,86 млрд. долара във фискалната година до септември 2017 г., или 5,6% от общите продажби на стойност 229,23 млрд. долара на Apple.

Но iPhone-ите, които съставляват около две трети от общите продажби на компанията, все още не са били засегнати от предложените мита. Това обаче може да се промени, ако администрацията на Тръмп изпълни по-ранни заплахи за мита върху вносни стоки на стойност 500 млрд. долара, които ще обхванат на практика всички стоки, изнасяни от Китай към САЩ, казват експерти в областта на търговията.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук омаловажи заплахата от мита, като заяви пред анализатори в края на юли, че компанията не е била засегната до момента. Той допълни, че Apple няма да направи публичен коментар след оценката да предложението.

Кук лично е призовал Тръмп да избегне голяма конфронтация в търговската област с Китай, като е казал на президента по време на срещи на четири очи в края на 2016 г., че тя ще засегне американските компании включително Apple, разкри запознат източник.

Кук изрази оптимизъм, че търговския спор между САЩ и Китай ще „бъде разрешен, защото съществува неизбежна взаимност“ между двете страни.

Apple беше сред множеството технологични компании, които изпратиха коментари до американския търговски представител относно предложените мита. Intel, Cisco Systems и други компании заявиха, че митата може да засегнат американската конкурентоспособност в областта на новата безжична технология 5G, която Белият дом смята за изключително важна за националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още