IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАСА подготвя изпращането на безпилотен хеликоптер на Марс

Апаратът ще осигури на учените панорамни кадри на марсианската повърхност

10:28 | 12.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Роувърът&nbsp;Curiosity, който изследва тайните на Марс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Роувърът Curiosity, който изследва тайните на Марс. Снимка: Ройтерс

Американската космическа агенция НАСА се надява в бъдеще хората да могат свободно да вървят по повърхността на Марс. Преди това обаче нейните учени планират да изпратят на Червената планета дрон.

Машината, наречена  просто Марсианският хеликоптер (The Mars Helicopter), представлява малък, самоуправляващ се летателен апарат, проектиран специално за атмосферните условия на планетата. Той ще бъде включен в следващата мисия на агенцията до земния съсед през 2020 г., давайки на учените възможност да разгледат отвисоко марсианския терена.

В изявление от НАСА посочват, че дронът, който тежи едва 1,8 кг, е проект с голям риск, но и с голяма награда, ако бъде осъществен успешно.

„Способността да се вижда ясно това, което се намира отвъд следващия хълм е от съществена важност за бъдещите изследователи“, посочва Томас Цурбухен от администрацията на НАСА. Гледката от летящ над Марс хеликоптер също така ще послужи на агенцията като силно медийно оръжие в амбициите й да получи международна подкрепа за плановете си да изпрати човек на Червената планета след 2030 г.

Дори обаче проектът с дрона да се провали, това няма да се отрази на основната мисия Марс 2020, която се очаква да започне същата година с изстрелването на летателен апарат, който да пристигне на планетата през февруари 2021 г.

На Марс малкият дрон се предвижда да осъществи няколко полета. Всеки един от тях ще е с продължителност от 90 секунди, като апаратът ще се управлява от новия роувър, който ще бъде изпратен на планетата, и ще се захранва от батерии, работещи със слънчева светлина.

 „Нямаме пилот, а Земята ще е на няколко светлинни минути разстояние, така че няма начин да навигираме тази мия в реално време“, посочва Мими Аунг, ръководител на проекта за хеликоптера в НАСА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още