IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателите на Spotify вече са най-богатите хора в Швеция

Даниел Ек вече разполага със състояние в размер на 2,4 млрд. долара

14:17 | 04.04.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp; Ройтерс</em></p>

Снимка:  Ройтерс

Пазарният дебют на Spotify Technology направи основателите на музикалната стрийминг компания най-богатите хора в Швеция, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Даниел Ек (на 35 години) вече разполага със състояние в размер на 2,4 млрд. долара, благодарение на своите 9% дял във фирмата. Съоснователят Мартин Лорентцон (44 години) притежава 12% дял, което му дава богатство от 3,4 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index.

Търговията на акциите на Spotify започна рано във вторник в Ню Йорк. Компанията избра необичайно директно листване, което оцени компанията на около 28 млрд. долара. Книжата стартираха търговията на цена от 165,90 долара за акция, като 5,6 млн. от тях смениха собствеността си на тази цена, сочат данни на Bloomberg. Акциите завършиха борсовия ден с 10% под цената при отварянето – 149,01 долара за акция.

Умерените движения могат да бъдат сметнати за знак, че Spotify иска да избегне бурния дебют на капиталовите пазари. За успешния първи ден на търговията за 10-годишната компания не се съди по скока на цената на акциите, който е обичаен бенчмарк за успешното първично публично предлагане. Вместо това Spotify и нейните съветници искат по-обикновен резултат от необичайното листване, коментираха източници, запознати с въпроса, преди книжата да започнат да се търгуват.

И все пак се появиха въпроси дали пазарната оценка е устойчива, като се има предвид, че цената беше определена при продажбата на малък брой акции. Едва 30 млн. акции се търгуваха към 16:08 ч. местно време в Ню Йорк вчера. Тъй като няма никакви рестрикции за продаващите инвеститори, на пазара има над 100 млн. акции, които могат да се търгуват.

Преди листването най-добрият сценарий за Spotify беше умерено движение през деня, с обем на търговията, подобен на обичайното IPO, при което 50% от акциите, които могат да се търгуват, се продават, допълват източниците. Най-лошото щеше да е силна волатилност на книжата или липса на акции, които да се предлагат.

Нетипичният подход към търговията подсказва нагласата на Spotify към превръщането си в публична компания. Фирмата избегна традиционното първично публично предлагане на всяко ниво. Целта беше да има по-малка волатилност.

Докато компанията се подготвяше за листването, главният изпълнителен директор Даниел Ек обясни, че Spotify е избрала директен подход, за да избегне „обстоятелствата“колко традиционното първично публично предлагане.

От гледна точка на търсенето има няколко причини, поради които инвеститорите може да се развълнуват от възможността да се сдобият с акции. Spotify предлага на инвеститорите най-добрата възможност да инвестират в музикалния бизнес, който се възстановява сред 15-годишен спад. И трите големи звукозаписни компании са или частни, или собственост на големи конгломерати, докато Pandora media, собственикът на най-голямата онлайн радио услуга, е оценен на 1,2 млрд. долара.  

Още технологични новини вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria! 

Анализ на Ози Аманат, основател на K2 Global, който има дялове в компанията, вижте в  материала на Bloomberg TV Bulgaria тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Money
преди 6 години
Супер се кефя, че това е Европейска компания. Пожелавам им успех и да не продават на Американските гиганти, а самите те да станат Европейски тек гигант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Money
преди 6 години
Spotify е чуден ап. Сваляш си музиката за отрицателно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
Varfor
преди 6 години
Хаби с пъти по-малко нет от Youtube. А ако си премиум абонат, си сваляш музиката и не използваш нет изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 19
khao
преди 6 години
един от най изпадналите апове дето съм ползвал (точно 4 дена) ... смуче трафик като змей!после теслата била балон и измама :):) а тия са на 20 млрд. без нищо да произвеждат или да са инвестирали в някакъв истински асет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още