IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници на Samsung заплашват със стачка

Те настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд

18:30 | 16.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Работници от синдикати на Samsung Electronics заплашиха с безпрецедентна стачка срещу технологичния гигант, ако искането им за по-високо заплащане и по-добри условия на труд не бъдат изпълнени, предава Ройтерс.

Представители на синдикатите проведоха митинг в сряда близо до централата на Samsung в центъра на Сеул, след като по-рано тази седмица правителственият арбитраж се провали. Те призовават за намаляване на разликите в заплатите на служителите, повече платен отпуск и по-добри здравни осигуровки.

„Има много опции, една от които е стачка“, коментира Ким Хан-йол, ръководител на един от четирите синдиката, представляващи служителите на Samsung Electronics.

„Ще продължим да се борим, за да осигурим преговори за заплатите и колективно договаряне не само в Samsung Electronics, а и с всички синдикати на дъщерните компании на Samsung”.

От синдиката поискаха директна среща с висшето ръководство на водещия производител на чипове и най-големия производител на смартфони в света.

Потенциалното въздействие върху дейността на компанията не е ясно, тъй като най-големият от четирите синдиката – National Samsung Electronics Union, има приблизително 4500 членове, или около 4% от общо 114 373 работници на компанията в страната.

Същевременно едно от звената на Samsung – Samsung Electro-Mechanics, което произвежда електронни компоненти, ще инвестира 920 млн. долара в завод във Виетнам, обяви азиатската страна, цитирана от Ройтерс.

Инвестицията ще подкрепи работата на фабриката в провинция Тай Нгуйен, където се правят компоненти за смартфони, и ще повиши общите инвестиции на компанията до 2,27 млрд. долара, допълва правителството.

Виетнам се превърна в производствена сила и става все по-важна част от световната технологична верига на доставките.

Страната привлече интерес и инвестиции от компании, които искат да диверсифицират производството си и да намалят зависимостта си от Китай. Освен това Виетнам има сравнително добър успех в овладяването на разпространението на коронавируса.

Виетнам регистрира 2,57 млн. случая на Covid-19 и около 39 хил. смъртни случая. Над 76% от населението, достигащо 98 млн. души, имат поставени поне две дози от ваксините срещу коронавируса, сочат официални данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още