IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sirius XM дава 3,5 млрд. долара за услугата за музикален стрийминг Pandora

Очаква се сделката да генерира приходи от над 7 млрд. долара през 2018 г.

19:02 | 24.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сателитната музикална компания Sirius XM Holdings ще купи американската услуга за стрийминг на музика Pandora в сделка на стойност 3,5 млрд. долара, които ще бъдат платени изцяло в акции. Тя ще помогне на Pandora в битката с нарастващата конкуренция в стрийминга от Spotify и Apple Music, предава Ройтерс.

Sirius XM, контролирана от компанията Liberty Media на медийния магнат Джон Малоун, си изгради име, като осигурява над 175 канала на автомобилните водачи, но значително изостава от Pandora, Spotify Technology и Apple при мобилното и стрийминг съдържание.

Сделката дава на двете компании пазарна стойност от около 34 млрд. долара, като надхвърля цената от 31,2 млрд. долара на Spotify и следва придобиването от Sirius на дял от 15% от Pandora на стойност 480 млн. долара миналата година.

Очаква се сделката да генерира приходи от над 7 млрд. долара през 2018 г. Според анализаторите двете компании до голяма степен се допълват.

„SIRI не може да предложи радио на поискване и услуги по поръчка, а Pandora предлага и двете“, казва Майкъл Пачтър, анализатор в компанията Wedbush Securities в Лос Анджелис.

„Sirius може да слее радио бизнеса на Pandora с бизнеса с абонаментните си услуги и също така може да започне да предлага услуги по поръчка на голямата си база от абонати“, допълва той.

Pandora опитва да си спечели позиция в индустрия, в която конкурентите редовно добавят нови характеристики, предоставят отстъпки и предлагат повече съдържание, включително интервюта с популярни музиканти.

Акционерите на Pandora ще получат 1,44 новоемитирани акции на Sirius XM за всяка притежавана акция.

Ако сделката бъде финализирана, Pandora ще трябва да плати или 52,5 млн. долара, или 105 млн. долара в зависимост от обстоятелствата, съобщи компанията.

Sirius XM информира след сделката, която се очаква да бъде завършена през първото тримесечие на 2019 г., че акционерите на Pandora ще притежават 8,6% от бъдещата компания.

Главният изпълнителен директор на Sirius XM Джеймс Майер каза по време на конферентен разговор, че компанията е водила преговори с Pandora още преди главният й изпълнителен директор Роджър Линч да встъпи в длъжност през август миналата година.

„Проведохме разговор преди 15 месеца. Честно казано, тогава не успяхме да постигнем споразумение за цената“, заяви Майер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
shellymarr1115
преди 5 години
Аз правя над $ 7k на месец, работещи на непълен работен ден. Продължих да чувам други хора да ми кажат колко пари могат да направят онлайн, затова реших да го разгледам. Е, всичко беше вярно и напълно промени живота ми. Това е мястото, където започнах.....>>>> Ecash10.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още