IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„София Тех Парк“ ще развива квантови технологии

С изграждането на първата 5G базова станция за тестови цели младите предприемачи ще разработват интелигентни мрежи, посочи Петър Статев

15:03 | 09.02.21 г. 3
„София Тех Парк“ ще развива квантови технологии

„5G е една много модерна технология за взаимодействия между редица обекти и все още има значително количество бели зони, например изграждането на мрежите от умни сензори“, коментира какъв е сегашният фокус на технологичния парк той.

Статев обясни, че докато основни технологии за 5G се произвеждат от двама или трима големи производителя, в света на интелигентните мрежите няма доминиращ играч и това е мястото за включване на малките иновативни компании.

„Чрез изграждането на първата 5G базова станция за тестови цели Лабораторията за интелигентни телекомуникационни инфраструктури на „София Тех Парк“ дава възможност на младите предприемачи да разработват интелигентни мрежи“, посочи експертът. 

Той е на мнение, че креативността на хората ще доведе до повече иновации, провокирани от пандемията, а с промените в световната икономика и България ще се стреми да напредва.

Статев потвърди и решителността на Европа да навакса изоставането в сферата на иновациите и шифровите технологии, както и предвидените програми за инвестиции като „Хоризонт Европа“ и други.

„За да бъдем успешни в иновациите трябва да създадем правилната среда за тях“, смята експертът.

Възможно ли е България да стане водеща научна сила в ЕС? Кога ще се приемат проектите за инвестиции от програмите „Хоризонт Европа“, „Цифрова Европа“ и Планът за възстановяване от Covid кризата? Защо „София Тех Парк“ е единственият технологичен парк в България и кога ще има други дигитални хъбове?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Мда,малко като оня дето знаел айкидо, карате киокошинкай и някои други японски думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
evtimvz
преди 3 години
Какви технологии развивате? Каква ви е развойната дейност? Купувате и усвоявате средства. Какво развихте? 5Г - глупости! Развили сте им търкалетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Освен усвояване на фондове - нещо друго? А да, ключови думи като ИИ, 5Г, квантов компютър, квантово програмиране...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още