IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрийминг платформите трябва да залагат на повече европейско съдържание

Българската стрийминг платформа 7Arts.bg предлага, освен кино и сериали, и театър, опера и други, посочи Андрияна Петкова

15:31 | 21.06.22 г.
Стрийминг платформите трябва да залагат на повече европейско съдържание

„Европейците обичат да гледат европейско кино, което е качествено и смислено, но платформите не дават много достъп към него. ЕК въведе регулация, според която минимум 30% от съдържанието трябва да е европейско за потребителите на стрийминг платформата в Европа. Според мен трябва да е дори 50%, за да се подкрепя развитието на качественото европейско кино и да има достъп до него“, смята тя.

Петкова подчерта, че това е мисията на българската платформа 7Arts.bg, която предлага не само кино и сериали, но и стрийминг на театър, опера, стендъп комедия и други.

„Ние се концентрираме не само върху кино и това ни прави различни. В много кътчета на България няма толкова достъп до култура и ние работим много, за да покажем нещо, към което публиката няма толкова лесен достъп“, посочи мениджърът на 7Arts.bg.

По думите ѝ европейският данъкоплатец плаща два пъти, тъй като със своите данъци инвестира във филмовото производство на Европа, а от друга страна големите американски платформи държат голяма част от пазарния дял и плаща и за тях, за да ги ползва.

„Големите американски компании като Netflix, HBO, Amazon Prime, Disney+ навлизат активно на европейския пазар и този процес ще се задълбочава“, прогнозира Петкова.

Според нея с навлизането на Disney+ в България ще има повече съдържание за деца, които обичат анимация. Платформата 7Arts.bg ще предложи и куклени представления, които освен, че са предпочитани от децата, развиват въображението и правят света им по-богат.

Андрияна Петкова подчерта, че близо две години са били необходими на технологична компания да развие технологията и да намери най-доброто съдържание.

Обхваща ли тематично всичко, което излиза от българското филмопроизводство, платформата 7Arts.bg? Какъв е ръстът на гледаемостта на каналите? Къде е мястото на стрийминг платформите в конкуренция с телевизия, кино и театър на живо? С какви регулации трябва да се съобразяват стрийминг платформите?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още