IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba може да бъде оценена в търга за придобиване на до 22 млрд. долара

Потенциалните купувачи обсъждат с акционерите на Toshiba цена до 7000 йени за акция

15:42 | 23.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Участници в търга за придобиването на Toshiba Corp. обмислят да предложат до 7000 йени (51,41 долара) на акция за японския конгломерат, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати със ситуацията. Това би оценило компанията на около 22 млрд. долара.

През миналия месец Toshiba съобщи, че е подписала споразумения за поверителност с 10 потенциални инвеститора като част от процеса по набиране на предложения за изкупуване и стратегически алтернативи. Фирмата разглежда други възможности, след като акционерите отхвърлиха плана, предложен от ръководството, за разделяне на компанията на две.

Участниците в търга сега обсъждат с акционерите на Toshiba ценови диапазон до 7000 йени за акция, което представлява до 27% премия спрямо цената на акциите на Toshiba от 5501 йени към края на сесията в сряда.

Офертната цена, ако бъде финализирана, ще оцени разработчика на чипове и ядрени реактори на 3 трлн. йени.

Toshiba заяви пред Ройтерс, че няма да разкрива подробности относно предложенията. 

Широкият ценови диапазон и условията предполагат, че някои активи на Toshiba ще трябва да бъдат отделени, пише Травис Лънди, анализатор в Quiddity Advisors.

Ако стане така, това би означавало "по-ниска цена за останалата част от кошницата", изтъква той, добавяйки, че цената до 7000 йени на акция предполага, че това може да е най-високата цена в този кръг.

Ройтерс съобщи през декември, позовавайки се на източници, че най-малко една инвестиционна компания се е обърнала към комисията на Toshiba, натоварена със стратегическия преглед, че сделката за превръщането ѝ в частна фирма може да бъде сключена при 6000 йени за акция или повече.

KKR & Co Inc., Baring Private Equity Asia, Blackstone Inc., Bain Capital, Brookfield Asset Management, MBK Partners, Apollo Global Management и CVC Capital Partners са подали оферти. Някои от тях може да сформират консорциуми при наддаването, изтъкват източниците.

Местни фондове, включително Japan Investment Corp., и редица стратегически играчи се опитват да се включат в наддаването.

В началото на месеца напрежението в борда на японския гигант Toshiba прерасна в публичен скандал след като двама от външните директори размениха критики относно управлението и номинирането на ръководители на хедж фондове в борда на конгломерата.

Това беше поредният разрив в рамките на продължителната криза, при която ръководството и акционерите на конгломерата влязоха в спор за бъдещето на компанията, която някога беше един от ценните активи на Япония.

Слаба йена

Ако бъде финализирана, сделката с Toshiba ще бъде най-голямата за придобиване в Япония, откакто консорциум, воден от Bain, свали от борсата звеното за чипове на конгломерата, Kioxia, срещу 18 млрд. долара през 2018 г.

Дискусиите се провеждат в момент, когато слабата йена продължава да притиска японската икономика, заплашвайки да наруши бизнес плановете на японските фирми и да ги превърне в привлекателни цели за придобиване за чуждестранните купувачи.

Стойността на йената се понижи до ново 24-годишно дъно от 136,71 йени за долар в сряда.

Сред всички потенциални кандидати Bain действа "много агресивно" в желанието си да придобие концерна, изтъкват източници.

Японски инвестиционен банкер, запознат със сделката, отделно казва, че дори при 6500 йени за акция оценката на Toshiba изглежда "твърде раздута".

В крайна сметка, посочва банкерът, цената ще трябва да вземе предвид как инвеститорите оценяват 40-процентния дял на Toshiba в производителя на чипове Kioxia.

Това дава на Bain предимство пред другите участници, тъй като частната инвестиционна компания притежава по-голямата част от Kioxia, което означава, че ще реши съдбата на производителя на чипове, което от своя страна ще повлияе на оценката на Toshiba, допълва банкерът, пожелал да запази анонимност.

Компанията, която от 2015 г. насам е преследвана от счетоводни и управленски кризи, създаде през април специална комисия за набиране на предложения, след като акционерите отхвърлиха подкрепяния от ръководството план за преструктуриране.

Инвеститори активисти призовават компанията да бъде свалена от борсата - път, на който ръководството на Toshiba се съпротивляваше, преди да бъде отхвърлено предложението му за разделяне на две. Анализаторите твърдят, че ядреният бизнес, който се счита за важен за националната сигурност на Япония, е основна пречка за всяко едно потенциално изкупуване и сваляне от борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още