IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

YouTube и германската Gema сключиха споразумение... 7 години по-късно

Съдебните битки между онлайн платформата и групата за колективно изпълнение на авторски права приключват

15:27 | 02.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сайтът за видео споделяне YouTube на Google сключи сделка с германската група, защитаваща правата на авторите на музикални произведения, Gema, за плащането на лицензионни такси и премахване на блокирането на хиляди клипове в Германия след 7-годишни съдебни битки, пише Bloomberg.

Споразумението, подписано във вторник, означава, че около 70 хил. музиканти и композитори, представлявани от Gema, ще получат плащания за тяхно съдържание, гледано в YouTube, обяви организацията в официално изявление. Сделката може да помогне на YouTube да пусне своята абонаментна услуга за музика и видео Red в Германия, която също е покрита от споразумението, посочва Gema.

Сделката означава, че YouTube ще премахне блокирането на хиляди клипове в Германия за първи път от 7 години. Когато преди германските музикални фенове се опитваха да гледат видеата към любимите си песни, им се изписваше съобщение за грешка, показващо тъжно червеното личице на YouTube и надпис, който посочва, че съдържанието е забранено от портала поради причини, свързани с уреждането на права.

„Днес е голям ден за музиката в Германия“, коментира YouTube в официалния си блог. „Това е победа за музикантите по целия свят, тъй като им позволява да достигнат до нови и до вече съществуващи фенове в Германия, като същевременно печелят от рекламите към техните видеа“. 

Преговорите между Google и Gema започнаха след като предходното споразумение между двете изтече през март 2009 г., но до споразумение се стигна чак сега. Новата сделка обхваща използването на съдържание от април 2009 г., посочва Gema. Двете страни се споразумяха да се откажат от делата, които водят в Германия.

Не са разкрити финансовите параметри на споразумението.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още