IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болката на цветарите: Холандия унищожи 140 милиона лалета

Холандската организация за земеделие и градинарство оценява щетите на пазара на цветя в страната от кризата на 5 млрд. евро

16:35 | 14.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/LEX VAN LIESHOUT</em></p>

Снимка: EPA/LEX VAN LIESHOUT

За производителите на лалета в Холандия петък, 13 март, тази година беше истински ужас. Когато стъблата на лалетата се появиха на най-големия пазар за цветя в Аалсмеер, цените се сриваха и сриваха, докато не паднаха до почти нула евро. Франк Ютенбогаард, директор на JUB Holland, 110-годишна семейна ферма в Нордвийкенхут, взе трудното решение да унищожи своите лалета - 200 000 бройки, пише в свой анализ The New York Times.

Сезонът на лалетата е кратък, но доходоносен: за осем седмици, от март до май например, холандските цветари генерират голяма част от годишния си оборот. Международният ден на жената е последван от Великден, след това идва Денят на майката (Втората неделя на май) и приходите от продажбите се увеличават до 20 млн., понякога дори и до 30 млн. евро на ден. А Германия е един от най-големите вносители.

Обикновено така изглеждат нещата в този бранш, но световната криза заради коронавируса   удря силно и търговията с цветя. Публичните събития от всякакъв размер са забранени в Нидерландия до юни. Франция също е особено силно засегната, на парижани дори не им е позволено да ходят да бягат за здраве през деня. В много страни все още не е ясно кога е възможно поне частично облекчаване.

„Ако няма партита за рожден ден, ако няма сватби и други празненства, тогава никой не се нуждае от големи количества цветя", заяви пред Spiegel Мишел ван Ши, говорител на FloraHolland. В една нормална година FloraHolland, най-голямата асоциация на производителите на цветя и растения в Холандия, продава около дванадесет милиарда цветя и растения.

Но сега всичко е различно: около 400 милиона цветя, включително 140 милиона лалета, вече са били унощожени през последния месец според оценките на Фред ван Тол, мениджър в FloraHolland. Общо Холандската организация за земеделие и градинарство оценява щетите на пазара на цветя в страната от кризата на пет милиарда евро.

Реколтата от лалета не може да бъде отменена в кратки срокове: луковиците са засадени през предходната година и по-късно са премествани в оранжерията, за да достигнат пълен разцвет през пролетта. Но сега цветята се режат със специални машини и се приземяват като компост в инсталации за биогаз.

Седем милиона луковици на лалета - напразно засадени 

Около седем милиона луковици на лалета вече са засадени в добре познатия парк за цветя „Кеукенхоф“. Новината, че атракцията в западната част на Холандия тази година ще остане затворена, не беше шок само за самите оператори.
„В момента, в който разберете, че не можете да отворите, трябва да кажете на 1300 сезонни работници, че няма да имате работа за тях", казва директорът на Park S Барт Симеринк пред Radio West Radio. Около 1,5 милиона посетители идват в парка през средностатистически сезон, като генерират приходи от продажби за около 22 млн. евро.

Паркът трябваше да отвори за посетители с началото на цъфтежа на лалета на 21 март. Първо операторите се надяваха да отложат откриването на сезона за началото на април. Но в крайна сметка трябваше да осъзнаят, че паркът ще остане напълно затворен през тази година, казва Симеринк. 

Посетителите, които нямат право да дойдат на място, все още могат да видят цъфтежа - в интернет. Операторите редовно публикуват видеоклипове и снимки в уебсайта на цветния парк.

Холандският подход

Холандия е сравнително либерална в подхода си с борбата срещу коронавируса. Няма комендантски часове като във Франция или Испания и няма такава обширна забрана за контакти както в Германия. Училищата трябваше да затворят, както и ресторантите, но повечето магазини все още могат да работят – както и в България.

Включени са и цветарите. Докато клиентите спазват необходимото минимално разстояние от 1,5 метра, магазините за цветя имат право да работят. Холандците обаче в момента концентрират покупките си върху хранителни стоки и тоалетна хартия - продажбите в магазините за цветя спадат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
LuckyYou
преди 3 години
името на държавата Холандия вече не съществува. Държавата се казва Нидерландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още