IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градът на любовта се задушава в прегръдката на туристите

Парижките власти най-сетне започват да предприемат мерки за ограничаване на броя туристически автобуси в центъра на града

20:58 | 19.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Всеки ден по булевард „Сен Мишел“ в близост до катедралата Нотр Дам в сърцето на Латинския квартал в Париж автобуси стоварват стотици туристи. Въоръжени със селфи стикове, те пречат на трафика и се сблъскват с местните граждани, които се опитват да продължат по ежедневните си задачи.

„Сен Мишел е типично туристическо място и в някои вечери става много трудно“, коментира Арналдо Гомес, 70-годишен мъж, който живее в района от 1974 г. „Има толкова много туристи, че могат да са много шумни“, казва той.

Парижаните са свикнали с туристите, но масовият туризъм, в който групите се движат заедно, започва да дразни жителите на Града на любовта, особено около забележителности като Нотр Дам, Айфеловата кула и Лувъра. Въпреки че реакцията срещу такива туристи не е толкова силна като тази във Венеция и Барселона, мнозина във френската столица призовават местните власти да започнат да управляват по-добре потока от хора, пише Bloomberg.

Франция, която остава световна топ дестинация за туристи, се насочва към 100 млн. посетители през 2020 г. от 89,3 млн. през 2018 г. В Париж се стичат около 25 млн. туристи годишно, над 10 пъти повече от населението на града, което го поставя точно зад Банкок и Лондон в световните класации. Градът привлече 83 млн. евро миналата година – директни приходи от т.нар. „туристически такси“. Около 500 хил. работни места са директно или непряко свързани с туризма, или 9,3% от работната сила в града.

Задушаващи тълпи

През май Лувъра, домът на Мона Лиза, затвори врати, след като служители и охранители излязоха на стачка, твърдейки, че не могат да търпят „задушаващите“ тълпи. Вратите отвориха отново, когато музеят предложи система за задължителни резервации и обеща да наеме още хора и да започне проекти за обновяване.

В интервю за вестник Le Parisien, публикувано на 2 юли, Еманюел Грегоар, заместник-кмет на Париж и официален представител, отговарящ за туризма, признава нарастващата враждебност на гражданите, обвинявайки за това „напълно архаичния“ начин, по който туристическите автобуси се движат из Париж, както и инфлацията на наемите, стимулирана от компании като Airbnb.

Въпреки че парижаните не се оплакват толкова, колкото гражданите на Венеция, Барселона и Амстердам, властите започват да предприемат действия.

"Няма „свръхтуризъм“ в Париж, но има проблем с т.нар. групов туризъм, който дразни парижаните, коментира в интервю Жан-Франсоа Мартен, друг заместник-кмет. „Тогава туристите пътуват заедно и се озовават на едни и същи емблематични места, претоварвайки ги, като Айфеловата кула, някои музеи и църкви“.

Градът не очаква значителен ръст на броя посетители в следващите години, освен за специални събития като Летните олимпийски игри през 2024 г., допълва Мартен.

Досадните автобуси

Париж има средно по 300 хил. посетители на ден спрямо 2,5 млн. души, които живеят или преминават през града всеки ден, което кара Мартен да коментира, че „Париж е населен град, който живее добре със своя трафик от хора“. И все пак той признава, че големите туристически групи създават някои проблеми.

Двуетажните автобуси например се превърнаха в източник на недоволство за парижаните, водейки до задръствания на по-тесните улици, пречейки на преминаващите колоездачи. Скорошен инцидент с човек, който загина, след като беше блъснат от такъв автобус в Седми район на града, предизвика възмущение. От юни насам парижката полиция е преброила 219 нарушения, свързани с туристическите автобуси според вестник Le Journal du Dimanche.

Девет месеца преди местните избори кметството в Париж най-сетне показа, че забелязва недоволството.

"Не искаме туристическите автобуси да се движат безредно в Париж“, коментира Григоар в интервю за Parisien. “Автобусите вече не са добре дошли в центъра“.

От септември двуетажните автобуси ще бъдат обект на рестрикции. Други туристически автобуси евентуално ще бъдат задължени да паркират извън града. Парижкият туристически борд също така работи по насочването на туристите към други, по-малко познати атракции в столицата, опитвайки се да разреди тълпите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още