IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Heineken очаква излизането ѝ от руския пазар да ѝ струва 400 млн. евро

Компанията ще се оттегли постепенно, за да сведе до минимум риска от национализация

13:12 | 28.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Peter Boer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Нидерландският гигант в производството на бира Heineken заяви, че е решил да излезе от бизнеса в Русия, след като по-рано посочи, че е спрял новите инвестиции и износа там. В резултат на решението компанията очаква удар в размер на 400 млн. евро, предава Ройтерс.

„Стигнахме до заключение, че притежаването на бизнес в Русия вече не е устойчиво, нито възможно в сегашната среда“, посочи команията, допълвайки, че няма да спечели от прехвърляне на собствеността.

Heineken, която произвежда марките Бочкарев, Охота и Три медведа в Русия, заяви, че се стреми към „подреден трансфер“, както и че ще продължи бизнеса си, но с по-малко дейности, по време на преходния период, за да сведе до минимум риска от национализация.

Компанията заяви, че ще гарантира заплатите на своите 1800 служители до края на годината.

Украинският президент Володимир Зеленски призова международните компании да напуснат руския пазар, след като страната започна мащабна военна инвазия в Украйна преди месец.

Конкурентът Carlsberg, който притежава най-голямата пивоварна в Русия – Baltika, все още продава бира под въпросния бранд, но по-рано този месец обяви, че е започнал стратегически преглед на бизнеса си в страната и спира производството на едноименната си марка бира в Русия.

„Решението на Heineken вероятно не улеснява ситуацията за Carlsberg”, коментира анализаторът на Nordnet Пер Хансен.

По-рано през март Heineken каза, че ще спре да произвежда и продава бирата си в Русия и че повече няма да приема никакви нетни финансови ползи от операциите си там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още