Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Кафето в Калифорния може да се продава с предупреждение за вреда от рак

Опасност в него има от химикала акриламид – вторичен продукт от изпичането на кафените зърна

Кафето в Калифорния може да се продава с предупреждение за вреда от рак

Снимка: Архив Ройтерс

Продавачите на кафе в Калифорния вече ще бъдат задължени да поставят етикети с предупреждение за възможен риск от рак на продуктите си, обяви съдия в Лос Анджелис, цитиран от агенция Ройтерс.

Решението бе взето, след като малко известна неправителствена организация заведе дело срещу 90 фирми за продажба на кафе, сред които и Starbucks, тъй като според нея те нарушават законодателството на Калифорния, изискващо компаниите да предупреждават потребителите си за съдържащите се в техните продукти химикали, които могат да причинят рак.

Едно от опасните вещества е акриламид – вторичен продукт от изпичането на кафените зърна, който се съдържа във високи количества в шварц кафето.

Съдия Елиху Берле посочи в своето решение, че Starbucks и други компании за продажба на кофеиновата напитка не са успели да декларират по задоволителен начин, че няма значителен риск от канцерогена в техните продукти.

„Обвиняемите не са успели да изпълнят задължението си да докажат с достатъчно доказателства, че консумацията на кафе носи ползи за човешкото здраве“, се посочва в решението му.

Обвинените компании ще имат срок до 10 април да обжалват решението.

От Starbucks не са коментирали за агенцията решението, препращайки репортерите към изявление на американската Национална кафе асоциация, в което се посочва, че индустрията обмисля обжалване и по-нататъшни правни действия.

Делото е заведено през 2010 г. от Съвета за образование и изследвания върху токсините. Организацията призовава за глоби до 2500 долара за всеки човек, изложен на химикала от 2002 г. насам в заведенията на обвиняемите в Калифорния. Евентуалните глоби, които може да бъдат наложени в последваща фаза на делото, могат да бъдат в значителни размери, имайки предвид населението на щата от 40 млн. души.

В рамките на делото обвиняемите не можаха да докажат, че нивата на акриламид в кафето са под тези, представляващи значителен риск за поява на рак, както и да представят приемливи стойности за приема му.

Ройтерс посочва, че някои от обвиняемите компании са сключили споразумение преди решението на съда, в което се съгласяват да поставят предупредителни знаци за свързания с рак химикал и да платят глоби в размер на милиони долари.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Coca-Cola повиши прогнозите си за 2019 г. заради ръст в търсенето някои продукти