IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарязаната картина на Банкси отново отива на търг - с по-висока цена

Очаква се тя да бъде продадена за сума между 4 млн. и 6 млн. паунда

16:41 | 03.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През 2018 г. картина на Банкси започна да се самоунищожава, докато беше изложена на търг в Sotheby’s в Лондон.

Точно след като създадената със спрей творба на момиче, държащо балон, беше продадена за 1 млн. паунда (1,4 млн. долара), произведението започна да пада през шредер, скрит в долната част на рамката му. След като картината беше наполовина нарязана, шредерът спря да работи.

Sotheby’s продължава да настоява, че не тя стои зад този „номер“, а сега твърди, че произведението, което все още е нарязано наполовина, ще се завърне на аукцион на 14 октомври. Очаква се то да бъде продадено за сума между 4 млн. и 6 млн. паунда.

Ако търгът достигне по-високата част на диапазона, това означава, че стойността на картината ще е нараснала с близо 500% за почти три години, пише Bloomberg.

И въпреки че други творби на Банкси са се продавали и за повече – рекордът от 23 млн. долара беше поставен през март на търг на Christie’s за картина с маслени бои на дете, което си играе с кукла медицинска сестра – творбата, която първоначално беше наречена „Girl with Baloon (2006)“ и която артистът преименува на „Love is in the Bin (2018)” след нарязването ѝ, е с най-високата оценка преди провеждане на търга за негово произведение.

„Ако погледнете пазара на творби на Банкси след инцидента с нарязването, има огромна промяна в стойността на творбите, продавани на търг“, коментира Бейкър. „Това е най-високата оценка, давана някога на работа на Banksy, но ако погледнете реалните резултати, постигнати от Банкси, тя все още е доста привлекателна и консервативна“.

18-те най-скъпи продажби на произведения на Банкси на търг са се случили след случая с нарязаната картина. Само една от тези 18 е осъществена през 2018 г., сочи базата данни на Artnet. Останалите продажби са от 2020 и 2021 г.

„Пазарът на работи на Банкси преживя драматична промяна“, посочва Бейкър. „Това ще бъде истински тест“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
защо ни занимавате с богати психо болни хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още