IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify излиза на борсата на 3 април

Само три седмици делят компанията от така важния за музикалната индустрия ден

09:22 | 16.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият ден в историята на бизнеса с музикален стрийминг ще се случи след по-малко от три седмици, пише Music Business Worldwide.

В тази връзка главният изпълнителен директор и председател на Spotify Даниел Ек ще направи презентация на живо на потенциалните инвеститори в Ню Йорк.

Директорът на компанията за връзки с инвеститорите Пол Вогел потвърди, че Spotify ще предложи акциите си на борсата в Ню Йорк чрез директно листване, което ще бъде осъществено на 3 април.

Вогел заяви, че компанията е избрала директното листване, защото този подход е "по-прозрачен и по-достъпен за по-широк кръг от инвеститори" в сравнение с традиционното IPO.

Освен това той потвърди, че Spotify ще обяви финансовите си прогнози за първото тримесечие на 2018 г. на 26 март, седмица преди листването.

Сегашната оценка на Spotify е за над 20 млрд. долара.

При тази оценка се смята, че трите големи музикални компании (Universal, Sony и Warner) плюс Merlin в момента притежават заедно акции от Spotify на стойност между 2 и 3 млрд. долара благодарение на общия си дял, който предсталява между 10 и 20% от стрийминг компанията.

Sony е най-големият акционер от индустрията, като притежава 5,7% от Spotify.

В края на 2017 г. Spotify имаше 71 млн. платени абонати и 159 млн. месечно активни потребители.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още