IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Акциите на Tesla може да поскъпнат с близо 30% през 2022 г.

Китай ще представлява 40% от доставките за производителя на електромобили в глобален план, смята Даниел Айвс

19:00 | 28.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Tesla Inc. се очаква да стартира силно 2022 г., като катализаторите включват стабилно китайско търсене и въвеждане в експлоатация на новите му фабрики в САЩ и Германия, посочва Wedbush.

Акциите на концерна могат да нараснат с близо 30% през следващите 12 месеца, пише в бележка анализаторът Даниел Айвс, цитиран от Bloomberg. Той очаква недостигът на компоненти да намалее през следващата година, което ще позволи на Tesla да отговори по-добре на нарастващото търсене в Китай, докато новите ѝ фабрики в Остин, Тексас, и край Берлин трябва да облекчат глобалните производствени затруднения.

„Централният момент на цялостната бича теза за Tesla остава Китай, който според нас ще представлява 40% от доставките за производителя на електромобили през 2022 г.“, изтъква  Айвс.

тесла тесла

Акциите на Tesla се радват на звездна година с 55% ръст към вторник, което помогна на пазарната капитализация на концерна да надхвърли 1 трлн. долара. Главният изпълнителен директор Илон Мъск в същото време се концентрира върху продажбата на част от своя дял в компанията, като започна да продава акции от ноември насам. Целта е да свие дела си с 10%.

Argus Research повиши целевата си цена за акциите на Tesla във вторник до 1313 долара от 1010 долара и потвърди отново рейтинга си „купувай“. Фирмата вижда производителя на електромобили като „безспорен лидер“ в индустрията, дори в лицето на „нарастващата конкуренция“.

Айвс от Wedbush изчислява, че до края на 2022 г. Tesla ще разполага с годишен производствен капацитет от около 2 милиона автомобила, спрямо около 1 милион превозни средства към момента.

„В момента Tesla има проблем, характерен за компаниите, предлагащи коли от висок клас, при който търсенето изпреварва предлагането“, изтъква Айвс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ако няма вувузели на шиткойна, то ще е за Тислътъ. Ако не е за Тислъта, ще е за зеленобесие, коронобесие, ФЕД, Капитолия или подобни шит-ове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още