IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Denso се присъединява към TSMC и Sony с инвестиция в завод за чипове

Японският доставчик на автомобилни части влага 350 млн. долара в местна фабрика за полупроводници, за да облекчи глобалния недостиг на тези компоненти

18:04 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската компания Denso Corp., вторият по обем на продажбите доставчик на автомобилни части в света, се присъединява към проект, ръководен от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), за изграждане на първия завод на тайванския концерн в Япония за производство на чипове съвместно със Sony Group Corp., съобщава Bloomberg. 

Denso, която е част от групата на Toyota Motor Corp. – най-големия автомобилен концерн в света по пазарен дял, ще инвестира 350 млн. долара в съвместно предприятие между TSMC и Sony, създадено специално за изграждането на завод за полупроводници в японската префектура Кумамото, съобщава местният вестник Kumamoto Nichinichi Shimbun. Според информацията Denso ще бъде основен клиент на новото предприятие. 

Липсата на полупроводници и недостигът на други автомобилни части причини забавяне на производството в различни сфери - от потребителска електроника до автомобили - по целия свят. Потребителите, които искат да купят нови автомобили, са принудени да чакат за доставка със седмици или дори месеци, тъй като автомобилните концерни се сблъскват с препятствия при производството, а цените на употребяваните коли растат.

Този недостиг заплашва дори плановете на автопроизводители да електрифицират своите продукти.

„Полупроводниците стават все по-важни в автомобилната индустрия, тъй като технологиите за мобилност се развиват, включително автономното шофиране и електрификацията“, коментира Коджи Арима, главен изпълнителен директор на Denso. „Чрез това партньорство ние допринасяме за стабилизиране на доставките на полупроводници в средносрочен до дългосрочен план, съответно и за устойчивостта на автомобилната индустрия“, добавя той.

Чрез своята инвестиция в новото предприятие Denso ще се сдобие с дял от 10%, докато Sony ще остане миноритарен акционер. Строителството на фабриката трябва да започне още тази година, като се очаква тя да бъде въведена в експлоатация до края на 2024 г.

Съоръжението, за което общата инвестиция ще достигне 8,6 млрд. долара, ще произвежда продукти като 12-нанометрови чипове. Фабриката ще биде разположена в рамките на комплекса на Sony Semiconductor Manufacturing Corp. Готовите продукти ще се използват за сензори за автономните функции на планирания интелигентен автомобил на Sony.

Заводът ще осигури около 1700 нови работни места.

За Toyota участието на Denso в проекта ще помогне на концерна за облекчаване на недостига на компоненти и ще му позволи да стабилизира своето производство, докато се насочва към годишни обеми от 8,5 млн. превозни средства.

Denso приема електрoмобилността като важен бъдещ двигател на рентабилността в стремежа на компанията да се конкурира с глобалния лидер при автомобилните доставчици Robert Bosch GmbH. Японската компания цели да удвои приходите си от продажба на електромобилни компоненти до 1 трлн. йени до фискалната 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още