IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага нови промени на правилата за автомобилно застраховане

С тях пострадалите при пътни произшествия ще могат да получат обезщетение дори застрахователят да е неплатежоспособен

16:41 | 24.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия предложи днес допълнителни промени в правилата за автомобилното застраховане, за да могат жертвите на пътни произшествия да получават дължимото обезщетение в пълен размер, дори когато застрахователят е изпаднал в неплатежоспособност, съобщава БТА.

Гражданите, предявили застрахователни претенции в друга държава от ЕС, следва да бъдат възприемани по същия начин, както местните притежатели на полици, отбелязва комисията. ЕК предлага, ако застрахователят на виновника за пътното произшествие е в несъстоятелност, пострадалите да могат бързо да получат пълния размер обезщетение в държавата от ЕС, в която пребивават. По този начин крайната финансова отговорност ще се поема от фондовете в държавите, откъдето произхожда застрахователят.

Застрахователите ще трябва да обработват удостоверенията за предявени застрахователни претенции, издадени в друга държава от ЕС, по същия начин, както издадените на национално равнище. Така гражданите, сключили застраховка в чужбина, ще могат да се възползват от по-изгодни застрахователни премии според равнището, предлагано на местните потребители.

ЕК предлага да бъдат разширени правомощията на държавите за борба с управлението на незастраховани превозни средства. Предлагат се общи минимални равнища на защита срещу телесни увреждания и имуществени вреди при пътни злополуки. Представените предложения обхващат произшествията, причинени при обичайното използване на превозното средство за придвижване, включително в частни имоти.

Първата директива на ЕС за автомобилното застраховане е приета през 1972 година, а впоследствие бяха въведени още пет директиви. През 2009 г. директивите бяха обединени в една, а днес се предлага нейната поредна промяна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още