IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция затяга условията за препродажба на нови електромобили с цел печалба

Всеки бенефициент трябва да задържи новата кола за поне година и да измине поне 6000 км, преди да я продаде

12:42 | 06.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Франция въвежда нови правила за предоставяне на субсидии при покупка на електрически превозни средства, които затрудняват осигуряването на печалба от препродажбата на новите коли за собствениците, съобщава Automotive News Europe.

Съгласно новите разпоредби, свързани с държавните стимули за закупуване на електрически превозни средства, всеки бенефициент е длъжен да задържи закупеното превозно средство за една година, преди да може да го продаде. Също така той е задължен да измине минимум 6 хил. км. Ако тези условия бъдат нарушени, ползвателите на държавни стимули трябва да възстановят отпуснатите средства. 

Според предишните правила собствениците на нови електромобили трябваше да задържат превозните средства поне шест месеца, преди да прибегнат до продажба.

Цените на употребяваните автомобили скочиха през последните месеци, като новите коли остават в дефицит поради проблемите както при производството, така и във веригите на доставка.

Напълно електрическите автомобили се радват на особено голям интерес от страна на потребителите на фона на растящите цени на бензина и дизела заради продължаващата война в Украйна.

Проучване на платформата Reezocar установява, че редица електромобили Model 3 на Tesla, произведени през 2020-2021 г., се предлагат във Франция при условия за задължителен пробег от 6 хил. до 15 хил. км от собственика, преди дадена кола да бъде препродадена.

Tesla адаптира цените и спецификациите си, за да отговаря на ограниченията на френските стимули, и според френското списание L'Automobile има случаи на френски купувачи, които продават почти нови електромобили Тesla в други страни, където цените са по-високи.

За да си осигури максималния размер на френския стимул от 6 хил. евро за превозно средства, Tesla продава Model 3 в страната при цена от малко под 45 хил. евро.

Бонусът за покупка на електромобил във Франция е един от най-големите в Европа. Размерът на помощта обаче не може да надминава 40% от стойността на превозното средство и възлиза на 1000 евро за коли на цени от 45 хил. до 60 хил. евро. Подобен е размерът на стимула за плъгин хибриди.

Помощта за покупка на електрически ванове достига 7 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още