IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Geely планира да набере 1 млрд. долара за развитието на електромобилите на Lotus

Китайският концерн обмисля и листването на марката суперавтомобили през 2022 г.

14:41 | 14.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Китайският производител на автомобили Zhejiang Geely Holding Group обмисля да набере около 1 млрд. долара, с които да стимулира разширяването на притежаваната от него марка спортни автомобили Lotus Cars на пазара на електрически превозни средства в Китай, съобщава Automotive News.

Geely работи със съветници, за да засили интереса на потенциалните инвеститори към кръга на финансиране, който може да оцени бизнеса с електромобили на Lotus на около 5 млрд. долара, споделят анонимни източници, запознати с темата. 

В същото време китайският концерн оценява възможността за първично публично предлагане (IPO) през 2022 г. на Lotus или само на онази част от бранда, която се занимава с електрически превозни средства.

Листването може да оцени целия бизнес на Lotus на повече от 15 млрд. долара, посочват източниците.

Притежаваната от китайския милиардер Ли Шуфу Geely, която контролира шведския производител на автомобили Volvo, придобива Group Lotus през 2017 г., като притежава 51% от нея. Малайзийската компания Etika Automotive държи останалата част от марката.

Под ръководството на Geely Lotus пусна в продажба през 2019 г. своя изцяло електрически супер автомобил Evija с двигател от 1972 конски сили на цена от около 2 млн. долара.

Дискусиите по темата продължават, включително за размера на финансирането и времето за неговото провеждане. За момента от Geely отказват да коментират въпроса.

Geely цели да навлезе по-сериозно на пазара на електромобили на фона на засиления интерес от страна на инвеститори и потребители.

Polestar, производител на електрически автомобили, контролиран от Volvo Cars и Geely, проучва възможността за листване още през тази година, съобщава Bloomberg News.

Манията сред инвеститорите относно акциите на компаниите за електромобили помогна на въпросните дружества да отчетат впечатляващ ръст в стойността на книжата си през 2020 г., като основните победители в този тренд бяха Tesla, Nio и Xpeng. Голям интерес към сектора проявяват и компаниите със специално предназначение (SPAC), които са алтернатива за излизане на борсата на първичното публично предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още