IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Geely отпразнуваха влизането в Daimler

В петък германският концерн обяви официално участието на председателя на Geely Ли Шуфу с 10% в концерна

11:39 | 26.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Със сериозен скок на цената на акциите на Geely от до 8,8 на сто инвеститорите на борсата в Хонконг отпразнуваха влизането на китайския автомобилен производител в базирания в Щутгарт германски концерн, предава DPA.

Временно книжата се търгуваха на цена от 26 хонконгски долара. В крайна сметка те приключиха сесията с ръст от 6,49% до 25,45  хонконгски долара. 

В петък Daimler обяви официално участието на председателя на Geely Ли Шуфу с почти 10% в концерна. По този начин той стана най-големият акционер в дружеството. Досега този статут се държеше от държавния фонд на Кувейт с дял от 6,8 на сто. 

Самият китайски предприемач възнамерява още в началото на седмицата да се срещне в Щутгарт с висши мениджъри на Daimler, а за вторник е предвидена и среща в канцлерството.

Geely притежава и шведската марка Volvo Cars. Според информация на Bloomberg през миналите седмици китайският милиардер е изкупувал ударно акции на Daimler от пазара и е похарчил за тях около 7,5 млрд. евро. Говорител на  Daimler заяви, че всеки дългосрочно заинтересован инвеститор е добре дошъл в компанията. 

Истински голям „защитен“ акционер - като например Volkswagen с провинция Долна Саксония – компанията от Щутгарт няма. Според по-ранни данни около 70% от акциите на Daimler се държат от институционални инвеститори като инвестиционни или пенсионни фондове. Само 19% от акциите са собственост на частни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още