IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jaguar заплашва да напусне Великобритания

Твърд Brexit може да коства на производителя над 1,2 млрд. лири от печалбата всяка година

08:43 | 05.07.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Завод на Jaguar Land Rover в Ливърпул. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод на Jaguar Land Rover в Ливърпул. Снимка: Ройтерс

Най-големият британски производител на автомобили Jaguar Land Rover заплашва в случай на т. нар. тежък Brexit да напусне Острова.

„Лоша сделка за Brexit ще струва на Jaguar Land Rover повече от 1,2 млрд. паунда печалба всяка година", казва изпълнителният директор на групата Ралф Спът, цитиран от DPA. 



"В резултат на това ще трябва драстично да коригираме нашия профил на разходите", пояснява още той.

Компанията е вложила около 50 млрд. британски паунда в Обединеното кралство през последните пет години. За следващите пет години са планирани инвестиции за още 80 млрд. паунда. „Но този план ще е в опасност, ако се сблъскаме с грешния резултат“, предупреди Спът. 

Най-големият британски автомобилен производител вече обяви преди дни, че ще премести цялото производство на популярния си модел Discovery в Словакия, за да намали негативните ефекти от предстоящия Brexit. Най-вероятно това ще доведе до още няколкостотин съкратени работни места в английските фабрики на компанията в добавка към хилядата, които JLR вече обяви по-рано тази пролет.

Според анализатори е твърде вероятно и други производства да бъдат пренасочени към строящия се завод в Нитра, Словакия, който трябва да започне работа в края на тази година. Освен Discovery, там ще се прави и бъдещият нов Defender, както и по-компактните кросоувъри на Jaguar.

Около девет месеца преди планираното напускане на Великобритания на ЕС сред мениджърите на Острова все по-силно се заселва скептицизъм. Според публикувано в понеделник проучване на одиторската и консултантска фирма Deloitte 75% от финансовите директори са песимистични за Brexit. Те се опасяват, че тяхната бизнес среда ще бъде сериозно увредена.

Междувременно стана ясно, че инвестициите в британската автомобилна индустрия са намалели наполовина заради притесненията, че Brexit може да засегне концерните и да ги принуди да затворят заводи. Сдружението на автомобилните производители и търговци съобщи, че инвестициите в нови модели, оборудване и инсталации във Великобритания са достигнали 347 млн. паунда (460 млн. долара) през първото полугодие спрямо 647 млн. паунда (860 млн. долара) в същия период на 2017 г.

Резкият спад е резултат от опасенията, че митническите проверки, които ще последват след излизането на Великобритания от ЕС, могат да забавят доставките на авточасти, необходими за безпроблемната работа на заводите. 

BMV, която произвежда култовия модел Mini в завод близо до Оксфорд, предупреди, че забавянето ще доведе до затваряне на заводи. Автомобилните производители, които разчитат на сложни глобални снабдителни вериги, са притеснени, че Brexit ще доведе до нови търговски бариери и забавяния на границите. Около 45% от автомобилите, произведени във Великобритания, са изнасяни в страни членки на ЕС.

BMW има 8 хил. служители във Великобритания, която е четвъртият й по големина пазар. Nissan, Toyota, Honda и Jaguar Land Rover също имат големи производствени мощности във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
чакай от нашите *** лично мнение ... от умрел писмо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Къде са тия, дето обясняват колко ще е хубав брекзит за лордетата? Много ме кефи що под такива статии се крият? И то където истински производители казват какво ще се случи след кофти брекзит (все по-вероятен вариант, ако Англичаните не клекнат здравата). Ама след такива, дето някакви политици се поплюнчват и ми обясняват как видиш ли Англичаните щели да смачкат ЕС :D :DEх, някой не разбраха, че стоките нужни на Британия, идващи от Европа ще им са нужни и след брекзит, докато това, което се произвежда на острова лесно може да се премести. Първото е много по-трудно, дори почти невъзможно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
khao
преди 5 години
2 месеца след Брекзит тия ще искат пак да се присъединят към ЕС, хахахахаи да не забравите да изберете русия гАз за премиер следващия път !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още