IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска компания с апетит към Daimler

Собственикът на Volvo – Geely, иска да стане голям акционер в германския концерн

14:01 | 03.02.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Логото на Mercedes на концептуалния автомобил EQ &ndash; по време на пресконференция на Daimler AG в Щутгарт, Германия. <em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;&nbsp;</em></p>

Логото на Mercedes на концептуалния автомобил EQ – по време на пресконференция на Daimler AG в Щутгарт, Германия. Снимка: Архив Ройтерс  

Китайският автомобилен производител Geely възнамерява да влезе като основен акционер в германския Daimler, предава германската икономическа телевизия N-TV, като се позовава на източници от концерна

Според тях Geely може да купи дял в диапазона между 3 и 5% от Dailmer. Китайската група планира да похарчи за плана си еквивалента на около 4,5 млрд. евро. Официално нито Daimler, нито Geely са коментирали темата.

Geely е един от най-големите автомобилни производители в Китай и се смята за лидер в областта на електрическата мобилност. В Европа групата притежава шведския автомобилен производител Volvo и е основен акционер в едноименния производител на товарни автомобили.

Според германския икономически всекидневник Handelsbaltt преди няколко месеца Geely  са се опитали да влязат в  Daimler и са водили преговори с базирания в Щутгарт концерн. Тогава обаче Daimler е отхвърлила предпочитания от китайците вариант за инвестиции чрез конвертируеми облигации със значителна отстъпка в цената за съществуващите акционери.

Сега Geely очевидно възнамерява да купи акциите по пазарната им цена – на фондовия пазар. Това е възможно да се случи и без споразумение с Daimler или останалите акционери. Повечето от акциите на Daimler са свободнотъргуеми. Най-големият акционер до този момент е държавният фонд на Кувейт, който държи 6,8%. 

През ноември Handelsblatt съобщи, че Geely се интересува от технологията за батерии на Daimler и възнамерява да създаде съвместно предприятие за електрически автомобили във Вухан. Към днешна дата Daimler си сътрудничи в Китай с държавната корпорация BAIC. През миналата година двете компании създадоха съвместно предприятие за производство на електрически автомобили. Daimler също така работи съвместно и с конкурента на Geely BYD.

Една подобна инвестиция обаче може да създаде ново политическо напрежение в Европа. В края на миналата година Европейската комисия призова за по-строги проверки на чуждите придобивания на европейски компании, за да тушира притесненията относно вълната от китайски инвестиционни намерения в сектори в ЕС като високотехнологичното производство, енергетиката и инфраструктурата. В основата на проблема са редица опасения, че придобиванията на китайски компании са с цел сдобиване с технология. Това е и една от основните политически цели, заложени в плана "Made in China 2025".

През последните месеци китайските желания за придобиването на технологични фирми в Европа бяха широко дискутирани, а Германия, Франция и Италия не крият съмненията си, че китайските придобивания са политически мотивирани.

Според анализ на Mercator Institute for China Studies и Rhodium Group преките чуждестранни инвестиции на Китай в ЕС за 2016 г. са достигнали 35 млрд. евро, което е увеличение от над две трети спрямо предходната година. 

През последните години в китайски ръце освен Volvo преминаха италианският концерн Pirelli, германският производител на роботика Kuka и водещия производител на изкуствени химикали KraussMaffei в Мюнхен.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 6 години
Според тях Geely може да купи дял в диапазона между 3 и 5% от Dailmer. .Dailmer.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Хихи... ПарАта *** мамата на фукарата... :lol: Докато умните се наумуват, лудите се налудуват!Ние в ЕС сме заети с толерастия и уелкъмнес, санкции и борба с фалшиви новини... Разпределяме квоти за бежанци и постоянно и ротационно председателстваме ебалимумаматакво...Кога ще ги стигнем, китайците...ще ги задминем, дори... Така ли пееше покойният Т. Колев...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още