IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лука де Мео: Изтеглянето от Русия поставя Renault в „много сложна ситуация“

Компанията ще приоритизира сигурността на служителите си, докато оценява ситуацията със своите операции в Русия, изтъкна ръководителят на автомобилопроизводител

20:20 | 25.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Renault Group Лука де Мео предупреди, че оттеглянето на автомобилния производител от Русия създава "много сложна ситуация" за компанията, която ще натежава върху финансовото ѝ представяне, докато се стреми да подобри своите резултати след години на сериозни затруднения. 

Според Де Мео Renault ще приоритизира сигурността на служителите си, докато оценява ситуацията със своите операции в Русия на фона на продължаващата война вв Украйна, съобщава Automotive News.

Renault заяви, че ще спре работа в завода си в Москва, ще понижи прогнозата си за оперативна печалба и паричния поток. Компанията обмисля непарично отписване от 2,2 млрд. евро, за да отрази потенциалните разходи за спиране на операциите в Русия.

Френската група се намира в етап на преструктуриране на дейността си, за да бъде конкурентоспособна, докато преминава към електрически превозни средства. През февруари компанията отчете първата си годишна печалба от три години насам и заяви, че се стреми да подобри маржа на оперативната печалба за тази година до 3%  или повече.

Като международен автомобилен производител с най-голяма експозиция към Русия, Renault е по-уязвим от много други западни компании. На фона на руската инвазия в Украйна компанията изтри 40% от своята пазарна капитализация през последния месец.

В същото време руските власти ще решат как да използват завода на Renault в Москва до края на следващата седмица, според съобщение на Министерството на промишлеността и търговията.

Заводът в Москва произвежда моделите Renault Duster, Kaptur и Arkana, както и Nissan Terrano. Той е създаден през 2005 г. след първоначална инвестиция от 230 млн. евро и в момента разполага с 1850 служители, според информация на автомобилния производител. През 2020 г. е произвел около 77 хил. автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Щели да мислят как да използват завода ***...Само по себе си смешно изречение...Абе ребята, то да правиш коли не е като да сглобяваш калашници бе..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още