Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Мотоциклетите на Harley-Davidson вече спират сами

Системата се състои от сензори и датчици, монтирани в кормилото, седалката и каската на байкъра

Мотоциклетите на Harley-Davidson вече спират сами

Снимка: Ройтерс

Новите автомобили отдавна се предлагат със система за автоматично спиране. Американската компания Harley-Davidson обаче въведе такава и за своите мотоциклети, съобщиха западните издания.

Системата е проектирана за аварийни ситуации, за да се избегне сблъсък. Ако обаче при автомобилите тя работи много просто, за мотоциклети всичко е малко по-сложно. Всеки мотоциклетист, който не очаква спиране, може да пострада в резултат на автоматично спиране.

Още по темата
За изобретяването на систевата, която ще осигури безопасността както на самия мотоциклетист, така и на останалите участници в движението, Harley-Davidson използва класически набор от сензори и радари. Такива датчици са монтирани в двете дръжки на корлимото, на седалката и в каската на мотоциклетиста, така че блокът за управление да оцени не само ситуацията на пътя, но и готовността на байкъра да спре.

Инженерите на компанията уточняват, че автоматичната спирачна система ще предупреждава мотоциклетиста със звук и вибрации при риск от загуба на равновесие. Ако байкърът пренебрегне тези сигнали, ще бъде приложена аварийна спирачка с увеличаване на усилието. 

Още новини от света на автомобилите четете в Automedia.bg. 

По статията работи: Automedia.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕС готви вградено автоматично ограничение на скоростта в новите коли?