IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск се титулува за „технокрал“ на Tesla

Концернът също така заяви, че главният финансов директор Зак Къркхорн ще носи титлата „майстор на монети“

08:37 | 16.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc. заяви, че главният изпълнителен директор Илон Мъск е променил титлата си в компанията на „Технокрал на Tesla“, удължавайки нетрадиционната линия на управление на 49-годишния основател на компанията. 

Концернът също така заяви, че главният финансов директор Зак Къркхорн ще носи титлата „майстор на монети“. И Мъск, и Къркхорн ще запазят съответните си позиции като главен изпълнителен директор и финансов ръководител, става ясно от регулаторни документи, подадени до Комисията за ценни книжа и борси в понеделник.

Компанията не обясни значението на титлите и не е коментирала темата пред WSJ. Новата титла на Къркхорн може да отразява амбициите на Tesla около криптовалутите. По-рано тази година Tesla заяви, че е инвестирала 1,5 милиарда долара в биткойни и че има за цел да започне да приема криптовалутата като средство за разплащане от страна на купувачите на автомобили.

През уикенда биткойнът прехвърли цената от 60 хил. долара за първи път в събота, преди да се върне обратно назад. Постоянният приток от институционални инвеститори се свързва със стимулирането на ралито на биткойна от началото на 2020 г., когато се търгуваше за близо 7000 долара.

В отделен документ от понеделник компанията заяви, че Джером Гилен, който е президент на автомобилния подсектор от септември 2018 г., е назначен през миналата седмица за президент на Tesla за тежкотоварните превозни средства. Мъск за пръв път показа полупрототип на eлeĸтpичecĸия камион Теѕlа Ѕеmі през декември 2017 г. и заяви по това време, че Tesla ще започне производство през 2019 г. Сега планира да започне доставки до края на тази година.

„Докато Tesla се подготвя да навлезе за първи път на ключовия пазар на тежкотоварни автомобили, Гилен сега ще използва широкия си опит в тази индустрия, за да се съсредоточи върху и да ръководи всички аспекти на програмата Tesla Semi, включително свързаните мрежи за зареждане и обслужване”, поясниха от компанията.

Инвеститорите реагираха положително на този ход. Акциите на компанията поскъпнаха с 2,8% до 713,18 долара в Ню Йорк.

„Разглеждаме назначаването на Гилен като важен стратегически ход, показващ, че Tesla планира да удвои работата си по визията за камионите през следващите няколко години“, заяви в бележка до клиентите си Дан Айвс, анализатор от Wedbush, който поддържа неутрален рейтинг за акциите.

През изминалата година Гилен е продал около 82 000 акции и е набрал приходи за около 50 милиона долара. По-голямата част от тези продажби са се случили през последните шест месеца, включително на 30 000 акции, продадени до момента през 2021 г. Продажбите са извършени съгласно предварително изготвени търговски планове, показват регулаторните заявки, без да разкриват причината за продажбите им.

По-рано Тесла имаше за главен технологичен директор съоснователя си Джей Би Щраубъл, но той напусна компанията през 2019 г. 

Промените в Tesla се случват на фона на признаците за по-големи затруднения в развитието на компанията, отколкото през 2020 г. Конкурентите поглъщат част от пазарния ѝ дял при продажбите на електрически автомобили. Компанията спря за кратко част от производството на автомобили в единствения си завод в САЩ миналия месец поради недостиг на части. Tesla също така заяви, че очаква по-слабо производство на седана си Model S и Model X през това тримесечие, тъй като представя актуализирани версии на автомобилите, въпреки че увеличава производството на своя компактен Model Y в Китай.

Акциите в Tesla поскъпнаха с над 700% през миналата година, след това поевтиняха с повече от 25% по-рано този месец и са с малка промяна за тази година. През миналата година компанията постигна рекордни доставки на автомобили, отчете първата си печалба за цялата година и попадна в индекса S&P 500.

Новата титла на Мъск може да има за цел да отрази визията на Tesla, че е източник на технологични иновации в дългосрочен план, пише още анализаторът на Wedbush Даниел Айвс в бележка, имайки предвид дейността на компанията по отношение на  автономното шофиране и нейния напредък в областта на технологията за батериите.

Ролята на Мъск като публично лице на Tesla не му попречи да осъществи донякъде нахални провокации. За разлика от публично формираните разбирания за главните изпълнителни директори на големи компании, които правят внимателно формулирани публични изявления, Мъск често публикува съобщения в Twitter със свободни размисли за теми, вариращи от цената на акциите на Tesla до научно-фантастични теми и онлайн мемета.

Туитването причини големи затруднения Мъск с регулаторите. През 2018 г. той обяви в Twitter, че обмисля плановете си да направи производителя на автомобили частен, твърдение, което по-късно бе сметнато за подвеждащо от регулатора SEC, след като стана ясно, че той няма финализирано финансиране за подобен ход.

Той отрече неправомерни действия, но в крайна сметка се съгласи със сделка, която включваше отказ от позицията му на председател на Tesla и съгласие всички от съобщенията му в Twitter, свързани с бизнеса на автомобилния производител, да бъдат преглеждани преди публикуването им.

Собственият дял на Мъск в компанията му помогна да надмине основателя на Amazon.com Inc. Джеф Безос като най-богатия човек в света тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Щом човек с проблеми да завърши университет в нормален срок е крал, аз трябва да съм звезден принц :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още