IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan сви годишната си прогноза за печалбата и продажбите*

Японският автомобилен производител продължава да изпитва затруднения в намирането на пазарния баланс от преди ареста на бившия председател Карлос Гон

13:26 | 12.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. намали перспективите си за печалба и продажби за текущата фискална година, тъй като компанията продължава да изпитва затруднения в опита си да се върне към своето представяне от преди ареста на бившия си председател Карлос Гон, съобщава Bloomberg. 

Освен това Nissan оттегли своята прогноза за дивидент от 40 йени на акция. За настоящата фискална година оперативната печалба ще бъде 150 млрд. йени (1,4 млрд. долара), което е по-малко спрямо предходната прогноза за 230 млрд. йени и малко под средната прогноза на анализаторите за 158 млрд. йени.

Финансовият отчет на компанията за третото тримесечие показва, че оперативната печалба на втория по големина автомобилен концерн в Япония достига 30 млрд. йени (275 млн. долара) срещу 101,2 млрд. йени година по-рано.

Анализаторите очакваха печалбата да достигне 47,48 млрд. йени.

Глобалните продажби на Nissan за разглеждания период се понижават със 7,5% до 1,27 млн. броя. На китайския пазар този показател отчита спад от 2,5 на сто, докато в САЩ продажбите се свиват с 4,5%.

Тъй като дивидентът на Nissan намалява, френският му партньор в алианса Renault SA е сред тези, които губят най-много, защото дружеството притежава 43% от японския концерн.

Nissan свива разходите, като в същото време предприема съкращението на 12 500 работни места в световен мащаб. Намаляването на разходите не се случва достатъчно бързо, за да смекчи влиянието на по-слабото търсене, по-високите разходи за суровини и неблагоприятните тенденции при японската валута.

Макото Учида, който ще заеме поста на главен изпълнителен директор през следващия месец, наследява основната отговорност да възстанови имиджа на Nissan и да разгърне мащаба на производството на нови автомобили, които да се харесат на клиентите.

„Рязкото преразглеждане на перспективите или друго намаляване на дивидента ще смъкне от стойността на акциите още по-надолу“, предупреждава Коджи Ендо, анализатор в SBI Securities.

Когато по-рано тази година Nissan намали дивидента за първи път от десетилетие насам, анализаторите на Evercore прогнозираха, че годишните приходи на Renault ще паднат с около една пета в резултат на това. През следващите три години приносът на Nissan към тези приходи ще намалее с около 2,2 млрд. евро (2,5 млрд. долара), посочиха от Evercore.

Nissan се присъединява към Honda Motor Co. и Mazda Motor Corp., които намалиха перспективата си за печалба и продажби за годината на фона на проблемите в търсенето в САЩ и Европа. Глобалното производство на леки превозни средства е на път да се увеличи с по-малко от 1% до 94,5 милиона бройки, според IHS Markit. Продажбите в Китай, Южна Азия и Южна Америка донякъде компенсират намаляващите обеми на по-зрелите пазари, заявиха от агенцията.

*Информацията е обновена към 15:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още