IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц призова за още електромобили, а не забрана на дизеловите коли

Според германския финансов министър задача на индустрията е да разработи превозни средства, които отговарят на стандартите за чист въздух

12:54 | 29.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият германски финансов министър Олаф Шолц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият германски финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Ройтерс

Германия трябва да направи всичко по силите си, за да избегне налагането на забрани за шофиране на дизелови коли, но и трябва да се стимулира използването на електроавтомобили. Това заяви новият финансов министър в страната Олаф Шолц в интервю, цитиран от агенция Ройтерс.

В него той изрази недоверие, че промените в данъчното облагане, като отмяна на данъчните облекчения за дизеловото гориво, ще стимулират индустрията да премине към производството на по-чисти автомобили.

Той също така отхвърли призивите правителството да предложи финансови стимули, за да се увеличат по-чистите дизелови автомобили и да се намалят вредните емисии в силно замърсените градове. 

„Задача на индустрията е да разработи превозни средства, които отговарят на съществуващите и бъдещите разпоредби за чист въздух“, заяви той и допълни, че според него диалогът трябва да бъде насочен към увеличаване на броя електрически автомобили по улиците и на ползването на градския транспорт.

Шолц, самият който притежава дизелов автомобил, заяви, че споделя притесненията на другите шофьори относно ограничения достъп до определени зони в бъдеще, ако в сила влязат забраните за движение на дизелови коли. „Трябва да направим всичко, което можем, за да предотвратим забраните за шофиране на дизелови превозни средства“, заяви той.

Вместо това градовете и местните общности, опитващи се да намалят вредните емисии, трябва да изградят повече станции за зареждане на електрически коли, за да стимулират тяхната употреба, а автомобилната индустрия трябва да ускори работата си по създаването на по-чисти технологии.

Социалдемократът Шолц е поредният представител на германското правителство, заедно с консервативния министър на транспорта Андреас Шойер и канцлера Ангела Меркел, който се изказа против забраните за шофиране на дизелови автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още