IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на Tesla се повиши с 40 млрд. долара за часове

Новината за присъединяването към S&P 500 повиши оценката на концерна до 440 млрд. долара, повече от добавената стойност на компаниите от индекса в понеделник

15:54 | 17.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Акциите на американския производител на електромобили Tesla Inc поскъпват с 11% преди началото на редовната борсова сесия във вторник, добавяйки по този начин около 40 млрд. долара към пазарната капитализация на концерна, съобщава Ройтерс. Поредният ръст в стойността на акциите на производителя влива допълнително пари и към личното състояние на основателя и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.

S&P Dow Jones Indices потвърди, след като борсата приключи търговията в понеделник, че ще добави компанията към основния индекс на Wall Street S&P 500 от 21 декември. 

Пазарната капитализация на Tesla в размер на 400 млрд. долара е стократно по-висока от тази на по-малките компании в рамките на S&P, сочат данни на Refinitiv, което потенциално я прави най-голямото по рода си попълнение в индекса.

Tesla ще бъде и един от най-влиятелните компоненти в индекса с тежест, която е около тези на Berkshire Hathaway Inc., Johnson & Johnson и Procter & Gamble Co.

Компонентът е толкова голям, че S&P Dow Jones Indices заяви, че търси обратна връзка от инвестиционната общност, за да определи дали Tesla трябва да се добави наведнъж или на две отделни части. Компанията, която Tesla ще замени в индекса, ще бъде посочена по-късно, посочи операторът на индекса.

Подкрепена от десетилетие на ръстове на фондовия пазар, комбинираната пазарна капитализация на S&P 500 сега възлиза на близо 32 трлн. долара, а данните на S&P DJI в началото на тази година показват, че инвестициите, индексирани към показателя, достигат 4,6 трлн. долара.

Ако ръстът в цената на акциите на Tesla се задържи и след старта на редовната сесия, пазарната стойност на концерна ще достигне 440 млрд. долара, повече от общата пазарна стойност на компаниите в  S&P, придобита от сесията в понеделник след новината за успешните тестове на ваксината срещу COVID-19 от страна на Moderna Inc.

Добавянето на Tesla към S&P 500 през декември може да доведе до по-спекулативни покупки.

През 1999 г. пазарната капитализация на Yahoo нарасна с 64% в рамките само на пет поредни сесии между новината, че компанията ще бъде добавена към индекса и самото ѝ включване към него. Пазарната капитализация на Yahoo по това време бе едва 56 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 3 години
Забравете Тесла Цените на акциите ще достигнат 1000 долара за акция и след това ще останат дълго там Насочете вниманието си към другата компания на Мъск -Солар сити Там ще бъде бума Тази копания вероятно ще стане публично дружество и ще излезе на барсата Много скоро тази компания ще доставя 50 % от потреблението на електричество в 6 много големи американски щата -Калифорния Тексас Аризона Ню мексико Оклахома Ще бъдат изградени огромни слънчеви соларни централи в пустините на тези щати и огромен брои акомулаторни батерии които да съхраняват енергията Голяма част от жилищата в тези щати ще бъдат снабдени със соларните покриви на Мъск както и умни мрежи които да предотвратяват загубите Цялата енергия произведена от Солар сити ще бъде чиста само от В Е И Балансиращи мощности ще бъдат огромни газови централи в Тексас Акциите на тази компания ще растат главоломно и там ще бъде голямата печалба на играчите на борсите Защото ел автомобилите ще се нуждаят от огромни количества ел енергия Новото американско правителство ще подкрепя чистата енергия с огромни средства Следете внимателно това което съм ви написал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
d333
преди 3 години
Ами... Няма нищо общо с балоните : ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
melon
преди 3 години
Не е балон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още