IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за сливане на Fiat Chrysler с Renault пропаднаха

Във Франция понастоящем не съществуват политически условия, за да се осъществи успешно такава комбинация, твърди концернът

08:30 | 06.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производителят на автомобили Fiat Chrysler изненадващо оттегли предложението си за сливане с френския производител Renault. Това обяви компанията в нощта срещу четвъртък, цитирана от DPA.

„FCA остава твърдо убедена в завладяващата и променяща се логика на предложението, която получи широко одобрение, когато беше представена, и чиято структура и условия бяха толкова балансирани, че можеха да бъдат от полза за всички страни", се казва в прессъобщението на италианско-американския производител на автомобили.

Въпреки това било ясно, че „във Франция понастоящем не съществуват политически условия, за да се осъществи успешно такава комбинация“. FCA изрично благодари на групата Renault и нейния президент и председател на Борда на директорите, както и на партньорите Nissan и Mitsubishi.

Преди това Renault обяви, че ще отложи решението за официалните преговори за сливане. Бордът на директорите е обсъдил предложението за сливане, но не може да вземе решение, тъй като правителствените служители са поискали отлагане, каза Renault.

Другата причина за оттегляне на офертата е отказът на японския партньор на Renault - концернът Nissan Motor Co, да подкрепи сливането, разкрива The Wall Street Journal, като цитира хора, запознати със случващото се. Двамата представителите на Nissan в Борда на директорите на Renault са отказали да гласуват в ползва на обединението, тъй като, според тях, това ще доведе до разпадане на алианса.

За Fiat Chrysler предложеното сливане би било важна стъпка. Италианско-американският производител на автомобили предложи двете групи компании - FCA и Renault – да притежават по половината от новата компания. От известно време производителят търси партньор. Заедно компаниите щяха да се превърнат в третия по големина автомобилен производител след Volkswagen и Toyota

Renault реагира с интерес  веднага след публикуването на предложението на FCA. Френската държава, която притежава 15% от Renault, също реагира положително. Министърът на икономиката на Франция Бруно льо Мер обаче предупреди в сряда, че с преговорите прекалено много се бърза. „Нека си вземем време, за да направим нещата правилно“, каза той пред телевизионния канал BFMTV. 

Fiat Chrysler подчерта в офертата си, че със сливането ще бъде създаден третият по големина в света производител на автомобили с годишни продажби от 8,7 милиона превозни средства и „силно присъствие в ключови региони и сегменти“. Заедно с партньорите Nissan и Mitsubishi ще бъде създадена група с продажби на близо 16 милиона коли, изпреварвайки Volkswagen с 10,6 милиона и Toyota с 10,59 милиона, уточни АФП.

Френската държава притежава 15 процента от Renault и представител на властите заяви по-рано, че правителството ще се съгласи на съюз с Fiat Chrysler, само ако бъдат защитени работните места и националните интереси на Франция. Fiat Chrysler гарантира, че сливането няма да доведе до затваряне на производствени единици и съобщи за ефект от синерията, възлизащ на над 5 милиарда евро годишно. Вторият по големина синдикат в Renault - Общата конфедерация на труда (CGT) - настоя държавата да запази „блокиращо малцинство“, в случай че сливането стане факт, опасявайки се от „нови закривания на работни места“.

Кои са другите лоши новини за Renault  вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още