IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на автомобили в Китай спадат с 92% през февруари

Автомобилни производители предупреждават, че ще е нужно повече от очакваното време, за да се завърнат към пълния си производствен капацитет след карантината

17:04 | 21.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Продажбите на автомобили в Китай са спаднали с 92% през първата половина на февруари заради коронавируса, предава BBC, позовавайки се на отрасловия орган за търговия в страната.

Автокъщите остават затворени, за да бъде предотвратено разпространението на вируса. По същата причина се забелязва и значително понижение в търсенето.

Продажбите на автомобили в цялата страна са спаднали с 96% през първата седмица на февруари до средната дневна стойност от едва 811 автомобила. Китайската асоциация за пътнически автомобили (КАПА) заяви, че се надява продажбите да нараснат, тъй като все повече салони отново отворят врати.

"През първата седмица на февруари почти нямаше търговци на автомобили, тъй като повечето хора си останаха у дома", заяви генералният секретар на КАПА Цуей Дуншу.

Дилърите постепенно започнаха да възстановяват бизнеса си през този месец, а органът за търговия с автомобили се надява продажбите да се подобрят през втората половина на февруари. Китайският производител на автомобили Geely вече пусна "безконтактна" услуга, която позволява на клиентите да купуват автомобилите си онлайн и те да бъдат доставени директно до домовете им.

Китай е най-големият пазар на автомобили в света. Количеството продадени коли през миналата година достига малко над 21 милиона превозни средства, показват данните на Statista.

Дори преди избухването на коронавирусната епидемия в Китай търговците на автомобили изпитваха затруднения поради забавящата се икономика и търговското напрежение със САЩ.

Освен че продажбите на автомобили са се понижили, производството им също е подложено на прекъсвания, като много от най-големите световни производители предупреждават за забавяне в доставките.

Много автомобилни компании възобновиха операциите си в Китай през тази седмица. Но дори онези фирми, които отново са отворили своите заводи, предупреждават, че ще е нужно повече от очакваното време, за да се завърнат към пълния си производствен капацитет.

Не само производителите на автомобили претъпяват затруднения в Китай. Глобални производители като Apple предупреждава за възможността да не изпълнят прогнозите си за приходи през първото тримесечие или дори цялата година.

Броят на починалите в резултат на коронавируса вече надвиши 2200 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Който китайски човек е решил да си купи кола, пак ще си купи, макар и след два месеца или пет, освен ако не умре от коронавирусът. Така че това е бял кахър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Но иначе бележим ръстове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още