IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault обещава електрически коли за 10 000 евро до 5 години

Битката в публичния дебат уби технологията на дизела, смята ръководителят на френския концерн Тиери Болоре

14:55 | 09.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В рамките на пет години ръководителят на Renault Тиери Болоре очаква първия електрически автомобил в Европа, който да струва 10 000 евро.

„Работим по това. И ще отнеме много по-малко от пет години, за да може един такъв автомобил да се удари на пазара в Европа“, каза той в интервю за
германския икономически всекидневник Handelsblatt. „Цените на електрическите автомобили трябва да паднат драстично, това е необходимост", пояснява той.

В отговор на дебата за изменението на климата той вижда електромобилността и хибридните автомобили: „Автомобилната индустрия полага големи усилия да стане по-екологична“, твърди Болоре. От друга страна обаче счита, че дизеловата технология е изчезващ вид: „Мисля, че дебатът беше фатален за дизела. Битката в публичния дебат уби технологията“, пояснява мениджърът

Законовите изисквания също били направили чистия дизел по-скъп. „Дизеловите технологии днес по отношение на разходите конкурират хибридните и електрическите двигатели, особено за малките автомобили. Какво място ще заеме дизелът в крайна сметка? Може би ще видим повече дизелови коли в провинцията, където хората трябва да изминават големи разстояния", разсъждава още Болоре.

Той обаче признава, че автомобилната индустрия ще се сблъска с големи проблеми. „Секторът е в криза, а най-големият риск е твърдият Brexit“, казва още той.

Но вижда и други проблеми: „Трудността е, че всички проблеми идват едновременно. В допълнение към търговския конфликт, кризата в Аржентина, санкциите срещу Иран и Русия. И да не забравяме и факта, че дизеловата криза ускори развитието на регулацията за автомобилните производители", пояснява той.

Електромобилността, но и автономните коли, биха принудили автомобилната индустрия да си сътрудничи, смята Болоре. Идеята за сливане на Renault и Nissan обаче поне засега не била на дневен ред. „Обсъждахме тази идея няколко пъти с Nissan, но тя остана във фаза на дискусия. Това не е настоящата посока“, каза Болоре. Той категорично отхвърля плана на Nissan за промяна на структурата на акционерите: „Акционерната структура няма нищо общо с индустриалната логика, така че не е приоритет за мен“, казва той.

И по линия на евентуалното сливане с Fiat Chrysler няма напредък, последният опит се провали поради нежеланието на френското правителство. Въпреки това шефът на Renault не се отказва от надеждите си за сделка: "Разбира се, индустриалната логика зад сделката все още е правилна“, твърди той. След месеци на вълнения след ареста на Карлос Гон Болоре се опитва да успокои отново вложителите: „Всички вътрешни разследвания приключиха. Имаме резултати". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още