IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault обмисля да отдели бизнеса си с електромобили

Френският производител ще търси и партньор за останалата си дейност

13:30 | 05.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Френската автомобилна компания Renault проучва евентуално разделяне и първично публично предлагане на своите активи в сферата на електрическите превозни средства, твърдят анализатори. Ходът би преобразил френския производител, засегнат от отношенията си с Русия, пише Bloomberg.

Възможността за промяна бе очертана в широки рамки от производителя през февруари. На среща с анализатори миналата седмица топ мениджъри, сред които главният изпълнителен директор Лука де Мео и главният финансов директор Тиери Пиетон, предоставиха повече детайли, включително времева рамка и потенциално включване на партньор.

„Управленският екип продължава да проучва разделянето на компанията вероятно на две юридически лица“, казват анализатори на Stifel, сред които Пиер Кьомене, в свои коментар. Т.нар. компания New Mobility, включваща електрическите превозни средства и активи от подразделението за споделяне на автомобили Mobilize, ще бъде отделена от останалите активи, казват те.

Главният изпълнителен директор добави, че вторите може да бъдат обединени с активите на потенциален партньор“, пише в коментара. „IPO на активите New Mobility може да бъде обмислено за 2023 г.“.

Говорител на Renault е отказал коментар.

Възможността за дълбока реформа в Renault се заражда, докато компанията е изправена пред криза заради дългогодишния си бизнес в Русия. Миналия месец Renault сигнализира оттегляне от втория си по големина пазар, спирайки дейността на завода си в Москва и заявявайки, че прави оценка на възможностите си за дружеството „АвтоВаз“, което произвежда бранда „Лада“.

Разделяне на компанията не само ще отклони вниманието от скъпото оттегляне от Русия, но и ще набере средства за разработването на електрически превозни средства и технологии. Renault понижи прогнозите си за оперативния марж на групата и свободните парични потоци за автомобилната дейност, позовавайки се на спирането на дейността в Русия.

Акциите на Renault поевтиняха с 0,9% в началото на търговията във вторник, с което загубите от началото на инвазията в Украйна достигат около 24%.

Обмисляне на реорганизация

По-малко от седмица, преди Русия да нападне Украйна, което доведе до редица санкции и напускане на чужди компании, Renault заяви, че обмисля реорганизация по време на презентация на финансовия отчет.

Компанията „проучва възможността да отдели 100% от електрическите си дейности и технологии в целенасочено юридическо лице във Франция, за да ускори техния растеж“, каза тя в изявление от 18 февруари. „В същото време Renault Group проучва възможността да обедини дейността си и технологиите при двигателите с вътрешно горене и хибридните двигатели и трансмисии, базирани извън Франция, в едно специално създадено за целта предприятие“.

Първично публично предлагане на активите на Mobilize и електрическите превозни средства може да бъде управлявано от Клотилде Делбос, заместник главен изпълнителен директор, която се отказа от ролята си през февруари на главен изпълнителен директор, за да оглави Mobilize.

Обсъждат се всички възможности за отделяне на двигателите с вътрешно горене от бизнеса с електрически превозни средства“, пишат анализатори на Exane BNP Paribas в коментар, заявявайки, че това може да включва IPO на активите, свързани с електрическите автомобили, или отделянето на дейността в сферата на двигателите с вътрешно горене в съвместно предприятие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още