IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota спира временно 14 производствени линии в Япония заради земетресението

Силните трусове от 13 февруари са нарушили работата на някои от местните доставчици на концерна

14:19 | 16.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Shiho Fukada/Bloomberg</em></p>

Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. обяви, че временно ще спре производството на автомобили на 14 производствени линии в девет свои фабрики в островната страна заради силното земетресение, което разлюля Япония в края на миналата седмица, съобщава Ройтерс. 

Вечерта на 13 февруари Североизточна Япония беше ударена от земетресение с магнитуд от 7,3 по Рихтер, което Японската метеорологична агенция (JMA) определи като вторичен трус от земетресението от 11 март 2011 г., довело до аварията в АЕЦ „Фукушима“.

Най-малко 121 души бяха ранени, а захранването с електричество в редица префектури беше нарушено.

Производствените съоръжения на Toyota в пет префектури, в това число Айчи, Ивате и Фукуока, ще спрат временно работа между 17 и 20 февруари.

Въпреки че в неделя (14 февруари) представители на Toyota заявиха, че нито един от заводите на концерна не е засегнат от земетресението, то е нарушило работата на някои от доставчиците на компоненти.

Сред засегнатите превозни средства изтъкват моделите Toyota RAV4, C-HR и Harrier, както и редица автомобили с марка Lexus, в това число седаните LS и IS, купетата RC и LC, както и кросоувърите LX, NX, UX и RX, съобщава Automotive News Europe.

В понеделник (15 февруари) Renesas Electronics, основен доставчик на полупроводници за Toyota, обяви, че е рестартирал производството в своето съоръжение, което е било спряло извънредно заради земетресението.

Компанията не дава подробности за обема на засегнатото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още