IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota заплашва да спре производството си във Великобритания

Компанията негодува срещу политика, която налага бързо преминаване към изцяло електрически превозни средства

10:23 | 03.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Toyota може да спре производство в Обединеното кралство заради правителствена политика, която налага бързо преминаване към изцяло електрически превозни средства, пише Times of London, цитиран от Bloomberg.

Компанията е споделила на министъра на транспорта Грант Шапс опасенията си относно преходната фаза на плана, който забранява новите бензинови и дизелови автомобили от 2030 г. Въпреки че хибридните превозни средства ще бъдат разрешени до 2035 г., изискванията могат да включват минимален електрически пробег вместо самозареждащите се хибриди на Toyota, гласи статията.

Регулацията на Обединеното кралство за превозни средства с нулеви емисии налага цели, които изискват нарастващ процент от новите продажби на автомобилните производители да бъдат на модели с нулеви емисии от 2024 г. Тези, които не изпълнят целта, ще трябва да платят неустойка или да купуват кредити от конкуренти, които преминават прага. Квотите и санкциите не са обявени публично.

Toyota Великобритания не коментира директно пред изданието предупреждението си към Шапс, но твърди, че планира да е готова да продава своите превозни средства с нулеви емисии в Обединеното кралство и Западна Европа до 2035 г. Министерството на транспорта не е отговорило на запитването за коментар по темата, но казва, че регулацията все още е в процес на уточняване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още