IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възкръсването на „Москвич“ - Русия се връща към марката след напускането на Renault

Необходими са най-малко две години и поне 1 млрд. долара, за да се разработи нов автомобил с тази марка, предупреждават от Autostat

13:43 | 17.05.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Автомобилната марка от съветската епоха „Москвич“ може да направи изненадващо завръщане в Русия, тъй като Москва поема активите, принадлежащи доскоро на Renault. Френската група реши да напусне страната, продавайки всичко на московски научен институт с опция за обратно изпукване след време, съобщава Ройтерс.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че ще национализира автомобилната фабрика на Renault в града. Заводът, който според Собянин има „дълга и славна история", ще бъде пригоден за производство на леки автомобили с марка „Москвич“, чието производство спира преди две десетилетия. 

„Чуждестранният собственик реши да закрие московския завод на Renault. Той има право да направи това, но не можем да позволим хиляди работници да останат без работа“, изтъква Собянин, добавяйки: „През 2022 г. ще отворим нова страница в историята на „Москвич“.

Брандът, чието име означава "родом от Москва", е произведен за първи път в Съветския съюз и е проектиран да бъде здрав, достъпен лек автомобил, включващ части, произведени в Русия и в комунистическа Източна Германия.

След разпадането на Съветския съюз производителят на автомобила е приватизиран и по-късно е обявен в несъстоятелност.

В Русия все още има регистрирани почти 200 хил. автомобила „Москвич“, включително 46 хил. коли на повече от 35 години, според Autostat.

Произведено в Русия

За Собянин, който нарече колата „легендарна", завръщането на „Москвич“ може да се окаже практически трудно, според ръководителят на Autostat Сергей Целиков.

„Необходими са поне две години и най-малко 1 млрд. долара, за да се разработи нов автомобил“, посочва Целиков.

Собянин заяви, че възроденият завод в Москва първоначално ще произвежда конвенционални автомобили с двигатели с вътрешно горене, но в бъдеще ще се насочи към електрическите автомобили.

Той работи с руското министерство на търговията, за да набави възможно най-много автомобилни компоненти от Русия. По думите на Собянин руският производител на камиони „Камаз“ ще действа като основен технологичен партньор за завода.

От „Камаз“ посочват, че макар компанията да подкрепя решението на кмета, въпросите относно технологичното сътрудничество все още се обсъждат и ще бъде направено официално изявление, след като тези въпроси бъдат разрешени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
SA
преди 1 година
Как се проверява дали са добре уплътненията на колите при Мерцедес и Москвич:- Затваряме котка в Мерцедеса. Ако на сутринта котката е умряла, значи уплътненията са ОК. Затваряме котка в Москвич. Ако до сутринта не е избягала, уплътненията са супер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
penman
преди 1 година
Къде записват за "новите" Москвичи? Веднага се записвам. Неповторимо возило, истински бронетранспортьор! Имам неповторими спомени от времето на соца, преди да си купя Ладата, за която имах чувството, че е Мерцедес в сравнение с него! Главния конструктор на това чудо на техниката обещал да помага за новия Москвич! Рашъните и собствен GSM пуснаха преди 2 месеца, но никой не ги купува, дори в Расията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 1 година
И уплърнения има.... :) мъка, мъка:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Кафеварката е сложен продукт, има капак(разбирай напсване), има резба(разбирай прецизност), трябва опаковка да и се мисли, по-скоро джезвета ще правят... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Julius_BG
преди 1 година
Освен това връщат и пионерчетата!!! Смятай...... аз обаче си мисля, че новия след Путин веднага ще отмени всичките му глупости и мн. бързо ще се отрекат от него! Дълго няма да му просъществуват глупостите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Julius_BG
преди 1 година
От 2 дена не мога да спра да се хиля! ахахахаххахаха..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
camaz
преди 1 година
Да се смееш ли, да плачеш ли! Там просто отдавна няма завод а само монтажна линия за сглобяване на коли от готови модули. Площта на завода от съветските времена е намаляла четирикратно. Отдавна цеха за двигатели е история, както и ковашкия цех и много други. От досега събираните Рена само 15% от детайлите са местно производство. Ама нека раздуват балони, нищо друго освен лопати или в най-добрия случай кафеварки там няма правят. А най-вероятно ще изникне нов жилищен район.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още