IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагел: Разликата в спредовете е фундаментално оправдана

Финансовите пазари в момента правят по-голяма диференциация между различните рискове, смята управителят на Бундесбанк

17:05 | 12.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Разликата в доходността по европейските облигации е "фундаментално оправдана", освен ако не се докаже другояче. Такова мнение изрази управителят на Германската централна банка (Бундесбанк) и представител на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йоахим Нагел във вторник, цитиран от Ройтерс.

В момента ЕЦБ разработва инструмент против фрагментацията на европейските облигационни пазари, след като през юни доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа (ДКЦ) надмина 4% за пръв път от 2014 г. насам. Движение в посока нагоре се отчита и в ДКЦ на други страни от Южна Европа - като то надминава това по германските ДКЦ - откакто ЕЦБ прекрати покупките на нетни активи и обяви плановете си за лихвено увеличение през юли.

"Финансовите пазари в момента правят по-голяма диференциация между различните рискове поради променените перспективи за паричната политика", каза Нагел. "Предполагам, че тези ценови движения са фундаментално оправдани, стига да няма доказателство за обратното", допълни централният банкер.

Очакванията са новият инструмент на ЕЦБ да бъде представен на 21 юли, когато е следващото заседание на регулатора.

Според източници на Bloomberg обаче към момента ЕЦБ е измислила работно име за новия си антикризисен инструмент, но банкерите все още не показват увереност, че той ще е готов за заседанието им в края на месеца.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още