Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Evergrande се провали с продажбата на свое подразделение за 2,6 млрд. долара

Китайските власти успокояват, че няма да позволят проблемите да излязат извън контрол

 Evergrande се провали с продажбата на свое подразделение за 2,6 млрд. долара

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Буксуващият китайски имотен гигант China Evergrande официално се отказа от плановете си да продаде дял от 2,6 млрд. долара в едно от ключовите си подразделения, а представители на властите в Пекин заявиха, че проблемите не трябва да излизат извън контрол, предава Ройтерс.

Evergrande, която преди време беше една от водещите строителни компании в Китай, а сега се задъхва под бремето на дългове за над 300 млрд. долара, водеше преговори за продажбата на дял от 50,1% в подразделението си Evergrande Property Services на по-малкия конкурент Hopson Development Holdings.

В съобщение до борсата късно в сряда Evergrande заяви, че има основания да смята, че Hopson не е изпълнила „предварителното условие да отправи обща оферта“ за подразделението ѝ, без да дава повече подробности.

В отделно съобщение до борсата Evergrande заяви, че с изключение на продажбата на дял за 1,5 млрд. долара в китайския кредитор Shengjing Bank не е постигнала материален напредък в продажбата на другите активи, с които смяташе да се раздели.

Съобщенията от Evergrande се появяват, след като редица китайски представители опитаха да успокоят купувачи на жилища и пазарите, че няма да позволят сегашните проблеми в имотния сектор да прераснат в пълномащабна криза.

Още по темата
Притесненията, че ликвидна криза в Evergrande, чиито дългове се равняват на 2% от брутния вътрешен продукт на Китай, може да предизвика икономическа зараза доведоха до понижаване на кредитния рейтинг на други силно задлъжнели строителни компании, докато някои от по-малките вече обявиха, че спират плащанията.

В изявление, цитирано от държавната осведомителна агенция Синхуа, вицепремиерът Лю Хъ заяви по време на форум в Пекин в сряда, че рисковете са контролируеми и че имотните компании са изпълнили разумно капиталово изискване. Така той потвърди сходно съобщение от централната банка на страната в края на миналата седмица.

Председателят на китайския регулатор на ценните книжа и борсите И Хуейман добави на същия форум, че властите ще управляват разумно рисковете от спиране на плащанията и се стремят към по-широко ограничаване на прекомерния дълг.

„Трябва да подобрим ефективността на ограничените механизми за финансиране на дълг, за да избегнем прекомерно финансиране чрез висока задлъжнялост“, каза И.

Китайските строителни компании имат общ неизплатен дълг от 33,5 трлн. юана (5,24 трлн. долара), сочат данни на компанията Nomura. Това се равнява на около една трета от брутния вътрешен продукт на страната.

В съобщението си от сряда Evergrande посочи, че ще продължи да прилага мерки „за смекчаване на ликвидните проблеми“ и ще положи усилия да договори подновяване или удължаване на падежа на дълговете си с кредиторите.

„Предвид затрудненията, предизвикателствата и несигурността в подобряването на ликвидността ни, няма гаранция, че групата ще може да изпълни финансовите си задължения въз основа на съответните финансови документи и други договори“, се казва в съобщението.

Кредиторите твърдят, че до момента нямат контакт с Evergrande въпреки усилията от тяхна страна през последните седмици. Компанията официално ще обяви спиране на плащанията, ако не изплати вече просрочено лихвено плащане по облигации с падеж през март 2022 г. до понеделник.

Игра на обвинения

Запознати източници съобщиха пред Ройтес във вторник, че Evergrande е била принудена да се окаже от продажбата на дела си в подразделението си за имотни услуги на Hopson, след като не получила благословията на местните власти в Гуандун, които наблюдават преструктурирането на Evergrande.

Някои международни кредитори на компанията също са се противопоставили на сделката, казва един от източниците. Ако компаниите продават активи точно преди да рухнат, кредиторите имат по-малко възможности да си върнат парите.

Започна и игра на обвинения. Hopson заяви в съобщение до борсата, че е била подготвена да финализира сделката, но е получила уведомление за прекратяване на трансакцията от Evergrande на 13 октомври.

Evergrande, Evergrande Property Services и Hopson, чиито книжа бяха спрени от борсова търговия от 4 октомври в очакване на съобщението за сделката, заявиха, че са поискали търговията с акциите им да бъде възобновена в Хонконг в четвъртък. Днес цената на акциите на Evergrande намаля с 14%. 

Провалената продажба за Evergrande се случва след като миналата седмица китайската държавна компания Yuexiu Property се отказа от предложена сделка за закупуване на централата на строителния гигант в Хонконг за 1,7 млрд. долара.

Силното търсене на китайски държавни облигации в сряда обаче показа, че няма признаци проблемите да засягат по-широките пазари.

Успокоенията от властите през последните дни и някои лихвени плащания от други големи строителни компании помогнаха за продължаващото подобряване на спредовете по китайските дългови облигации с висока доходност, след като достигнаха рекордно високи нива миналата седмица.

Но съществува все по-остро разделение. Докато цените по облигациите на много компании продължават да се възстановяват, облигациите на Kaisa Group, която стана първата китайска имотна компания, обявила спиране на плащанията през 2015 г., достигнаха ново рекордно дъно.

Central China Real Estate стана поредната компания, чийто кредитен рейтинг беше намален, и подобно на много други компании от имотния сектор през последните дни тя незабавно предупреди, че това може да се случи отново.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Централата на UBS в Лондон намери купувач за 1,7 млрд. долара