Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Британският жилищен пазар остава в застой през май

Лондон отново е слабото звено в страната, въпреки че цените намаляват и в Югоизточна и Югозападна Англия

Британският жилищен пазар остава в застой през май

Снимка: Архив Ройтерс

Британският жилищен пазар остава в застой през май, тъй като дейността и цените са се запазили на същите равнища като предходния месец, съобщава Кралският институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS), цитиран от Bloomberg.

Оценката на RICS на цените достигна -3 пункта миналия месец, което е повишение спрямо -7 пункта през април, но все означава липса на промяна в цените, съобщи организацията в доклад, публикуван в четвъртък. Въпреки че има известни причини за оптимизъм, тъй като индексът на новите поръчки е положителен за първи път от 27 месеца, измерители, отчитащи бъдещото развитие, показват, че пазарът вероятно няма да получи тласък в краткосрочен план, отбелязва RICS.

Още по темата

Лондон отново е слабото звено в страната, въпреки че цените са намалели и в Югоизточна Англия и в доскоро стабилния югозапад. Британската столица изпитва затруднения заради данъчните промени и решението на Великобритания да напусне ЕС, а в същото време годините на повсеместен ръст на цените намалиха достъпността на жилищата, което обезсърчи потенциални купувачи.

„Вероятно цялостната картина по отношение на дейността на жилищния пазар ще остане мрачна в идните няколко месеца“, казва главният икономист на RICS Саймън Робинсън.

По-голямата картина на забавяне на пазара съответства с доклада на британската банка Halifax от миналата седмица, който показа, че ръстът на цените продължава да се забавя. В допитването на RICS редица брокери отбелязват, че интересът на купувачите е нараснал, тъй като продавачите са предложили по-ниски цени.

„Въпреки че пазарът като цяло се забавя, когато цените станат реалистични и купувачите открият стойност, интересът ще нарасне“, казва Джеймс Перис от De Villiers Chartered Surveyors в Лондон.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляват неочаквано през април