IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските инвеститори в жилищни имоти бягат от Лондон

Около 70% от инвестициите през първото полугодие са били насочени към проекти извън британската столица

14:25 | 28.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите, които искат да извлекат печалба от възстановяването на наемния жилищен пазар във Великобритания, насочват парите си към все по-популярна дестинация – извън Лондон, пише Bloomberg.

Около 70% от инвестициите са били насочени към проекти извън британската столица през първото полугодие на тази година, докато притеснените от пандемията наематели продължават да търсят повече площи и зеленина, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

„Силното регионално присъствие на сектора расте бързо. Промените в начина на живот, както и желанието за повече площи е характеристика на наемния пазар през последните 12 месеца и е директен двигател на търсенето“, коментира Оливър Найт, ръководител на анализите на жилищни проекти в Knight Frank.

Банки и компании за управление на активи засилват ангажиментите си към британския наемен сектор, тъй като заради растящите цени на жилищата все повече семейства и работещи младежи остават наематели за по-дълго време. Компаниите за управление на активи са инвестирали рекордните 2,4 млрд. паунда (3,3 млрд. долара) в сектора през първото полугодие, което е ръст с 80% спрямо 2020 г. Докато търсенето на жилища в провинцията се ускорява, растящата стена от институционални пари се сблъсква и с липсата на добри проекти в столицата.

„Лондон е по-предизвикателен от гледна точка на предприемачите“ с ожесточена конкуренция за ограничен брой възможности, коментира Джони Стивънсън, ръководител на отдела за инвестиционни жилища и финансиране в Knight Frank. В момент, когато инвеститорите все повече се стремят към диверсификация, „все повече предприемачи ще поглеждат към други градове“, допълва той. Лондон Лондон

Изтичане на капитали

Lloyds Banking Group в крайна сметка може да се превърне в един от най-големите частни собственици на жилища във Великобритания с целта си да закупи 50 хил. жилища през идните десет години. В същото време австралийската централна банка Macquarie Group планира да инвестира над 1 млрд. паунда в британския сектор на жилища под наем.

Докато инвеститорите търсят нови възможности, наемателите се готвят да плащат повече за близост до природата и за по-големи площи – удобства, които са с ограничено предлагане в центъра на Лондон. Годишният ръст на наемите извън британската столица достигна 13-годишен връх през юли, а цените в Лондон намаляха с 4%, сочат данни на имотния сайт Zoopla.

Все повече служители обаче започват да се завръщат в британската столица, тъй като офисите ги насърчават да се върнат, като Zoopla отчита „рязък ръст“ на търсенето на имоти под наем в центъра на Лондон през последните месеци. Чуждестранните студенти също подкрепят пазара.

Но предизвикателствата пред строителството в Лондон нарастват. Високите разходи за терени, ограниченията за достъпност на жилищата за наематели и устройствените изисквания се прибавят към разходите за нови проекти.

Строителството изпитва особени затруднения по време на пандемията, като Лондон отчита най-малкия брой нови проекти за инвестиционни жилища от седем години насам, сочат данни на компанията Molior.

„Защо бягаме от Лондон ли? В този момент вероятно защото можем да генерираме малко по-висока доходност“, казва Дейвид Рийд, управляващ директор на новия бизнес за инвестиционни жилища в предградията на компанията Legal & General Group. „Не сме единствените, които го правим“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още