IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на жилищния пазар във Великобритания ще продължи и догодина

Възможен е застой само през второто тримесечие след изтичането на отмяната на гербовия налог, прогнозира имотен портал

11:08 | 14.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Във Великобритания британският имотен сайт Rightmove прогнозира, че ръстът на цените на жилищата ще се забави леко до 4% през идната година, запазвайки голяма част от инерцията въпреки наближаващия край на данъчната ваканция и прогнозите за ръст на безработицата.

Сайтът съобщава, че офертните цени на обявените за първи път имоти между 8 ноември и 5 декември са били с 6,6% по-високи спрямо същия период на миналата година, но този темп на растеж е неустойчив и е над годишния скок от 6,3% месец по-рано.

Британският жилищен пазар неочаквано преживя бум след първия край на ограниченията заради COVID през юни, тъй като хората търсеха по-големи жилища, които да са по-подходящи за работата от вкъщи, и се стремяха да се възползват от временното намаляване на данъците за покупка.

То трябва да изтече в края на март, но според Rightmove заради натрупаното търсене и ниските лихви по кредитите това вероятно няма да доведе до значително забавяне на активността.

„Възможно е да има застой през второто тримесечие, ако отмяната на гербовия налог не бъде удължена, но за много купувачи тя няма да е от решаващо значение, макар че може да ги накара да намалят офертите си в известна степен“, казва директорът на имотните данни в Rightmove Тим Банистър.

Английската централна банка (АЦБ) съобщи, че кредиторите са одобрили най-големия брой нови ипотечни кредити от 2007 г. насам през октомври, а ипотечната банка Halifax обяви, че цените на жилищата са нараснали най-много от 2004 г. насам за петте месеца след края на блокадата.

Макар АЦБ да прогнозира, че британската икономика ще се възстановява стабилно от пандемията догодина, тя смята, че връхната точка на безработицата не е достигната, като се очаква близо един милион души са изгубят работата си до юни. Икономиката на Великобритания ще пострада още повече, ако страната не постигне търговско споразумение с ЕС.

"Несигурността, свързана с пандемията, съществува от близо една година, а несигурността около Brexit - от доста по-дълго време, но рекордната активност месец след месец е доказателство, че хората, които искат да сменя жилището си, искат и могат да предприемат действия по приоритетите си за ново или старо жилище", отбелязва Банистър, цитиран от Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още