IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай отново намаляват, очакват се нови стимули

Доверието на купувачите в страната е ниско заради COVID-19 въпреки мерките за стимулиране на търсенето

10:19 | 16.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на новите жилища в Китай са намалели през май за втори пореден месец тази година, потиснати от все още крехкото търсене заради повсеместните ограничения, наложени заради COVID-19, които вече подкопаха слабото доверие на потребителите. Това показва, че са необходими още стимули за връщането на пазара към растеж, пише Ройтерс.

Средните цени на новите жилища в 70 големи града са намалели с 0,1% на месечна база след свиването с 0,2% през април, показват изчисленията на Ройтерс на база данните на Китайското национално статистическо бюро, публикувани в четвъртък.

На годишна база цените са спаднали с 0,1% за първи път от септември 2015 г. спрямо ръста от 0,7% през април.
Годишното покачване на цените се забавя от май миналата година насам заради цялостното забавяне на икономиката, затягането на условията за отпускане на ипотечни кредити и влошаването на нагласите на фона на ликвидна криза, която доведе до спиране на плащанията по заеми от някои от най-големите строителни компании в страната.

Книжата на строителните компании от континенталната част на Китай поевтиняха в четвъртък, като индексът CSI300 Real Estate е надолу с около 0,5%, след като започна търговията с ръст от около 2%.

Китайският имотен сектор, който е стълб на растежа, се влоши още повече в последните месеци, което накара властите да вземат допълнителни мерки за стимулиране на търсенето на жилища, пострадало от ограниченията заради COVID-19 в някои от най-големите градове в страната.

Шанхай беше в блокада два месеца до края на май, а столицата Пекин затвори развлекателни и други обекти в някои квартали, за да овладее огнищата на зараза. Политиката за нулев COVID в Китай засегна веригите за доставка и забави дейността в много бизнес сектори.

През май над сто града въведоха мерки за смекчаване в подкрепа на имотния сектор, насочени главно към купувачите на жилища в малки и средни градове, включително понижаване на лихвите по ипотечните кредити, по-ниски месечни вноски и смекчаване на правилата за покупка.

Централният град Ухан смекчи на 22 май ограниченията за покупка на жилище за някои купувачи, като позволи на домакинства с повече от едно дете да купуват до три имота.

През май 25 от 70 града, включени в допитването на китайската статистика, са отчели ръст на цените на новите жилища спрямо предходния месец в сравнение с 18 града, които отбелязаха покачване на цените през април.
Имотният сектор в малки градове е останал вял миналия месец, като на месечна база цените на новите жилища са намалели за девети месец.

„Доверието на купувачите на жилища е ниско заради COVID-19 въпреки честите политики за стимулиране“, коментира Джан Давей, анализатор в консултантската компания Centaline.

Проблемите на китайския имотен пазар вероятно ще се задълбочат тази година, като се очаква цените да останат непроменени, а продажбите и инвестициите да продължат да спадат, показа неотдавнашно допитване на Ройтерс.

За да повишат търсенето, финансовите власти понижиха миналия месец бенчмарковата лихва за ипотечните кредити и първоначалната вноска по ипотечен кредит за купувачите на първо жилище.

През май продажбите на имоти по площ са намалели с по-бавен темп за първи път от три месеца.

Още политики за смекчаване на ограниченията, целящи да подкрепят търсенето, се очаква да стимулират сектора в идните месеци.

Необходими са още политики за стимулиране стабилизирането на имотния сектор, най-вече нови понижения на лихвите по ипотеките за купувачите, смята Джан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още