IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на собствениците на имоти в САЩ "под водата" намалява до рекордно ниско ниво

Около 80% от собствениците с ипотеки вече дължат по-малко, отколкото струват жилищата им, и могат да се възползват от това

16:36 | 10.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Делът на собствениците на имоти в САЩ, които дължат повече по ипотеките си, отколкото струват домовете им, намалява до рекордно ниско ниво от 2,7% (около 1,36 млн. души), показват данни на анализаторската компания Black Knight Data & Analytics, цитиране от CNBC.

Приблизително 80 на сто от собствениците на имоти с ипотеки вече са „над водата“, т.е. имотите им струват повече, отколкото те дължат по кредитите. Този капитал към момента се оценява на 5,5 трлн. долара, сочат още данните.

Това е с 3 трлн. долара повече, отколкото през 2012 г., когато пазарът на имоти в Страната на неограничените възможности достигна дъното, подчертава компанията.

Има два начина тези собственици да се възползват от ситуацията. Единият е да рефинансират сегашния кредит с друг, който може да бъде и по-голям, но при различна лихва. Вторият начин е да получат втори кредит – еднократна сума или кредитна линия.

Кредитните линии обаче вероятно ще пострадат заради данъчната реформа на президента на САЩ Доналд Тръмп. Промените предвиждат лихвите, платени по тези заеми, вече да не се приспадат като фактор за данъчно облекчение.

Кредитополучателите все още могат да приспаднат платените лихви по ипотечните дългове до 750 хил. долара, а не до 1 млн. долара, както беше преди. Това повдига въпроси и около перспективите пред рефинансирането на заеми, макар че лихвите в момента са значително по-привлекателни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още