Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Evergrande пропусна второ плащане по чуждестранни облигации

Закъсалата китайска строителна компания отдава приоритет на местните си задължения, за да избегне обществено недоволство

Evergrande пропусна второ плащане по чуждестранни облигации

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Затруднената китайска строителна компания China Evergrande Group е пропуснала дължимо към сряда плащане на лихви по облигации, съобщиха двама притежатели на облигации, цитирани от Ройтерс. Това е второ неплатено задължение по чуждестранен дълг за една седмица, въпреки че закъсалата компания е направила в четвъртък частично плащане към някои от местните си инвеститори.

Компанията, която изнемогва под дългово бреме от 305 млрд. долара, трябваше да плати в сряда 47,5 млн. долара под формата на лихви по доларовите си облигации с падеж през март 2024 г. и лихва от 9,5%, след като пропусна лихвени плащания на стойност 83,5 млн. долара миналия четвъртък.

Със задължения, равняващи се на 2% от БВП на Китай, Evergrande предизвиква опасения, че проблемите ѝ може да се разпространят в цялата финансова система и да предизвикат отзвук в цял свят, въпреки че тези притеснения донякъде бяха успокоени, след като централната банка се ангажира да защити интересите на купувачите на жилища.

В сряда централната банка призова финансовите институции да сътрудничат със съответните институции и местни власти, за да поддържат „стабилно и здравословно“ развитие на имотния пазар и да защитят интересите на потребителите на жилища.

Мълчанието на Evergrande във връзка с изплащането на чуждестранните ѝ задължения обаче кара глобалните инвеститори да се чудят дали ще трябва да поемат големи загуби след изтичането на 30-дневния гратисен период за лихвените плащания, дължими на 23 и 29 септември.

Още по темата
Някои задгранични притежатели на облигации на Evergrande не са получили нито лихвени плащания, нито някаква информация до края на сряда, казват запознати с въпроса източници, пожелали да останат анонимни заради чувствителността на въпроса.

Отношението на строителната компания към чуждестранните ѝ инвеститори обаче контрастира с начина, по който компанията управлява местните си задължения.

Evergrande съобщи в четвъртък, че подразделението ѝ за управление на благосъстоянието е направило 10%-но изплащане по продукти за управление на благосъстоянието, които до голяма степен са собственост на местни инвеститори на дребно, а дължимата сума трябваше да бъде изплатена до 30 септември.

Плащането е направено в четвъртък, а средствата са били преведени по сметките на инвеститорите, съобщи Evergrande в публикация на сайта си. Тя не уточнява каква е изплатената сума.

Двете пропуснати външни плащания се случват в момент, когато компанията, която има чуждестранен дълг от почти 20 млрд. долара, е изправена пред крайни срокове за плащане на лихви по доларови облигации на стойност 162,38 млн. долара идния месец.

Компанията, която преди време беше най-голямата в строителния сектор в Китай, се очаква да премине пред едно от най-големите преструктурирания в страната. Тя отдава приоритет на вътрешните си задължения заради опасения, че проблемите може да предизвикат обществено недоволство.

Възобновяване на строителството

Пекин вероятно няма да се намеси пряко, за да разреши кризата в Evergrande под формата на спасителна помощ, но анализатори смятат, че властите се притесняват от хаотичен фалит, който може да предизвика недоволство.

Някои групи в приложения за изпращане на съобщения, използвани за организиране на протести и обсъждане на съдебни искове от хора, които трябва да получат пари от Evergrande, бяха блокирани в платформата на Tencent Holdings WeChat, съобщиха членове на групи в сряда.

Миналия месец недоволни купувачи на жилища, инвеститори и доставчици организираха протести в офисите на Evergrande, въпреки че властите ограничават подобни действия. В четвъртък пред централата на компанията в южния град Шънджън можеха да се видят полицейски части и служители на силите за сигурност.

През последните дни властите поискаха от държавни фирми и подкрепяни от държавата имотни компании да изкупуват активи на Evergrande за намаляване на рисковете.

В сряда компанията съобщи, че ще продаде дела си за 9,99 млрд. юана (1,5 млрд. долара) в Shengjing Bank на притежавана от държавата компания за управление на активи.

В отделно съобщение подразделението на Evergrande Pearl River Delta отбеляза в публикация в WeChat във вторник, че е възобновено строителството на близо 20 проекта в региона. В публикацията бяха поместени снимки от различни обекти и беше отбелязано, че работата е била ускорена, откакто Evergrande се ангажира в началото на миналия месец да достави домовете на купувачите.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Цените на апартаментите в Токио надхвърлят връхната точка от ерата на балона