IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният пазар на бизнес имоти се връща към нивата отпреди финансовата криза

Обемът от трансакции и цените на имотите постигат рекорд през 2017 г. въпреки опасенията за забавяне

15:33 | 13.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заради постепенното преустановяване на количествените облекчения на запад и затягането на регулациите на изток глобалните пазари на бизнес имоти отново се приближават до пиковите нива десет години след финансовата криза, пише Financial Times.

2017 г. беше изключително успешна както от гледна точка на изтъргуваните обеми, така и на постигнатите цени и агентите по недвижими имоти очакват леко забавяне през 2018 г., тъй като е трудно да се запази подобна активност.

Мениджърите на глобалните фондове за имоти също не се опасяват от внезапен обрат през 2018 г. заради доброто състояние на икономиката в повечето части на света. Те обаче са съгласни, че няма възможност за повишаване на цените в някои от най-популярните градове в Азия, САЩ и Европа.

Глобалните обеми на трансакциите през четвъртото тримесечие на 2017 г. достигат 228 млрд. долара, което е с 10% повече в сравнение със същия период на предходната година. Обемите за цялата година се повишават с 6% до 698 млрд. долара, сочат данни на консултантската компания JLL.

“Въпреки че политическата несигурност остава, инвеститорите запазват доверието си в сектора на недвижимите имоти“, отбелязва JLL. Ниските лихви и дълговите пазари подкрепят инвестициите с постоянни парични потоци в сектора. Тъй като доходността по облигациите и лихвените проценти все още са ниски, имотите остават привлекателни за инвеститорите, особено за тези, които се стремят да се откъснат от капиталовите пазари.

Около 80% от институционалните инвеститори влагат средства в алтернативни активи (различни от акции и облигации), показват резултатите от изследване от декември на компанията за управление на активи Preqin. 59% от тях са включили недвижими имоти в портфолиото си.

В САЩ данъчната реформа на президента Доналд Тръмп подкрепя доверието на инвеститорите. Европейските пазари също се представят добре с траен апетит на инвеститорите към недвижими имоти, което е довело до увеличаване на обемите с 22% през 2017 г., сочат данните на JLL.

След силна година има притеснения за Лондон заради Brexit, като някои наематели преразглеждат изискванията си към площите. Агенти по недвижимите имоти съобщават, че някои продажби се проточват във времето.

В Азия контролът на регулаторите в Пекин върху някои от най-големите и най-активни в придобиванията компании в страната, включително и такива, съсредоточени в недвижимите имоти, като например Dalian Wanda, не забавя растежа на пазара.

Четвъртото тримесечие на миналата година поставя нов рекорд по обеми на трансакциите в Азиатско-тихоокеанския регион, сочат данните на JLL. Интересът на азиатските инвеститори към европейските имотни пазари остава силен с няколко ключови сделки миналата година, включително за офис сградите Cheesegrater и Walkie-Talkie в Лондон.

Подобно е положението и в САЩ, където азиатската инвестиционна активност е ъсредоточена в т. нар. „трофейни активи“ като офис сгради в Манхатън, сочат данни на компанията за недвижими имоти CBRE.  BNP Paribas Real Estate съобщава, че сключените сделки от компании от Азиатско-тихоокеанския регион в Европа през 2017 г. са почти два пъти повече в сравнение с 2016 г. и достигат обща стойност от 26,4 млрд. евро.

Макар че малцина прогнозират внезапен спад в сектора, агенти по недвижими имоти казват, че високите цени карат някои инвеститори да бъдат предпазливи. Все по-голям брой инвеститори се питат дали индустрията може да запази силното си представяне от последните години в бъдеще, казва Ричард Баркъм, главен икономист в CBRE. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още