IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти в Китай постигат най-големия си ръст от три години

Недостигът на земя е основен фактор, подкрепящ растежа

16:28 | 17.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През първото тримесечие Китай е постигнал най-бързия си растеж на инвестициите в имоти за последните три години, стимулирани от поскъпването на земята. Продажбите обаче са се забавили, тъй като съществуващите ограничения са засегнали трансакциите, предава Ройтерс.

Инвестициите в имоти са се повишили с 10,4% през януари-март спрямо същия период на предходната година, показват данни на Националната статистическа служба. Това отговаря на растежа на годишна основа през януари-февруари 2015 г., който беше най-бързият след първото тримесечие на 2014 г.

Анализаторите смятат, че значителното поскъпване на земята и стремежът на местните власти да разпределят проекти за общински жилища може да са допринесли за растежа. „Цените на земята нараснаха рязко от миналата година, допринасяйки силно за общия обем от инвестиции“, казва Ян Йеуей, анализатор в компанията Southwest Securities в Пекин.

Той допълни, че усилията на властите в Китай да подобрят градовете в окаяно състояние, като предложат пари и възможност за пренастаняване на незаконните обитатели на жилища, са се ускорили значително през първото тримесечие. Това също е довело до повишаване на инвестиционните обеми.

Стойността на земята се е повишила с 20,3% през първите три месеца на годината спрямо същия период на предходната година, сочат данните. В същия период общият обем на закупената земя е нараснал само с 0,5%.

Централното правителство в Китай контролира предлагането на земя, а заради бързата урбанизация наличните строителни парцели намаляват в последните години. Докато обемът земя, която местните власти имат право да продават, остава сравнително стабилен, най-големите градове в страната като южният град Шънджън не успяват да се справят с недостатъчното предлагане.

Недвижимите имоти засягат пряко 40 други бизнес сектори в Китай и са голям двигател на икономиката. Бумът от 2016 г. насам породи опасения за балон и стана причина за поредица от мерки на правителството за укротяване на растящите цени на жилищата.

Китайските ръководители опитват да създадат условия за меко кацане, без да засягат икономиката, тъй като рязък спад на цените и инвестициите ще натежи на индустриалната дейност и ще подкопае доверието на потребителите.
Само през март инвестициите в имоти са постигнали ръст от 10,8% на годишна основа, сочат изчисленията на Ройтерс въз основа на официалните данни.

Солидната активност в имотния сектор е подкрепила растежа на икономиката като цяло през първото тримесечие. Тя е постигнала ръст от 6,8% в първите три месеца на годината на годишна основа, което е малко над очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, и остава непроменен спрямо предходното тримесечие.

Започнатите нови сгради, които са мерило за доверието на предприемачите, са се увеличили с 9,7% на годишна основа през първото тримесечие, след като се забавиха до 2,9% през януари-февруари, показват данните на статистическата служба.

Очаква се инвестициите в имоти да нараснат с 5% през 2018 г., тъй като ограниченото предлагане и политиките на правителството за насърчаване на недвижимите имоти в малките градове ще поддържат пазара в сравнително добра форма въпреки мерките за охлаждане, показва анкета на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още